Heel Nederlands
Image default
Zakelijk

De luchtvaartindustrie

Net zoals in elke branche is de lunchvaartindustrie ook een branche waar telkens volop ontwikkelingen zijn.  Kunt u zich al voorstellen dat u een vliegtuig instapt dat bestaat uit 3D geprinte onderdelen? Waarschijnlijk vind u dat net zoals de meeste mensen niet echt een prettig idee. Toch lijkt het erop dat dit wel het toekomstbeeld wordt. In de printwereld zijn de laatste jaren vele innovatieve producten op de markt gekomen denk maar eens aan de Hot foil printer  en de code printer. Toch is de 3D printer wel echt het paradepaardje want de 3D printer heeft ontelbare nieuwe mogelijkheden gegeven en gaat nu dus in de toekomst ook zijn intrede doen in de luchtvaartbranche.

Er is zelfs al een vliegtuig ontwikkeld die bestaat uit zo’n duizend onderdelen die gemaakt zijn door een 3D printer: de Airbus A350 XWB. Het grootste voordeel van de 3D geprinte onderdelen ten opzichte van reguliere onderdelen is de prijs maar daarnaast zijn de onderdelen ook een stuk lichter. Volgens luchtvaartdeskundigen zijn er nog wel meer voordelen want zo kan het materiaal ter plekke gemaakt worden en hoeft er dus minder op voorraad te zijn. Daarnaast kan een 3D printer ook veel meer details toevoegen aan de onderdelen want hoewel vliegtuigenmodellen erg op elkaar lijken zijn er altijd kleine verschillen.

Nu vraagt u zich misschien af welke onderdelen worden er dan gemaakt door de 3D printer? Nu zijn duizend onderdelen natuurlijk wel wat veel om hier allemaal te bespreken maar onder meer het leeslampje en de knopjes om de stewardess te roepen komen uit de 3D printer. Toch is de Airbus A350 WXB niet het eerste vliegtuig wat bestaat uit 3D geprinte onderdelen want ook in militaire vliegtuigen wordt hier al gebruik van gemaakt. Zo bestaat de Joint Fight Striker bijvoorbeeld uit enkele 3D geprinte onderdelen.

Voor meer info : http://www.kba-metronic.com/nl