Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Ovengedroogd haardhout: de voordelen op een rijtje gezet

Met de fors gestegen gasprijzen kiezen steeds meer en meer mensen voor alternatieve oplossingen om hun woning te verwarmen. De tendens is dat heel veel mensen overschakelen naar een (open) haard. Maar ook in dat geval sta je voor een dilemma om de juiste keuze te maken. Welk soort hout is het beste om in de woning te stoken? De dag van vandaag isovengedroogd haardhout aan een steile opmars bezig. De voordelen in een notendop.

 

Wat is ovengedroogd haardhout?

Ovengedroogd openhaardhout is eigenlijk hout wat door middel van droogovens wordt gedroogd. Op die manier wordt het percentage van vocht tot het minimum van twintig procent herleid. Je kan het een beetje vergelijken met hout 3 jaar laten drogen in de buiten en in de wind. Je hebt verschillende soorten ovengedroogd haardhout dat bestaat uit berken, essen, eiken, beuken en elzen.

 

Hoe wordt het ovengedroogd haardhout gedroogd?

In de meeste gevallen wordt stamhout in stukken gezaagd voor het kloven. Vervolgens worden de houtblokken in een krat uit staal gedumpt waar de lucht vrije ruimte krijgt en goed kan circuleren. Daarna worden de kratten in de droogkamer opgeborgen. Op een geleidelijke manier wordt de temperatuur in de droogkamer naar een bepaalde hoogte gebracht. Talrijke ventilatoren verspreiden lucht waardoor het vocht dat aanwezig is, verdampt uit het hout. De vochtige warme lucht wordt naar buiten gevoerd waardoor geen schimmelvorming meer kan ontstaan. Het hout heeft na vijf tot zeven dagen nog slechts een vochtpercentage van minder dan twintig procent en is het uiterst geschikt om te stoken.

 

Het droogproces dat versneld wordt

Als haardhout op een natuurlijke manier wordt gedroogd, neemt dit behoorlijk veel tijd in beslag. Veel hangt af van het soort hout, de blok dikte en andere externe weersomstandigheden. In sommige gevallen duurt het proces plusminus tussen de twee en drie jaar om de houtblokken te drogen. Uiteraard bestaan er wel enkele alternatieve oplossingen, maar die helpen het milieu niet altijd vooruit. Met ovengedroogd hout werd een uiterst geschikte oplossing ontdekt en vooral een duurzaam resultaat gevonden. Hoe gaat het concreet in zijn werk? Tijdens de droogprocedure worden de houtblokken in een droogkamer gelegd. Stelselmatig wordt de temperatuur in de droogkamer opgedreven. Na verloop van tijd verdampt het vocht uit de houtblokken. Ventilatoren in de droogkamer zorgen ervoor dat de aanwezige vochtige lucht naar buiten wordt gedreven en afgevoerd. Na een week is het hout gebruiksklaar om te stoken.

 

De twijfels over duurzaamheid

Het droogproces en de duurzaamheid hiervan worden vaak in vraag gesteld. Bij het verwarmen van de droogkamer wordt soms beroep gedaan op fossiele brandstoffen wat het milieu uiteraard niet ten goede komt. Die kanttekening klopt gedeeltelijk omdat niet alle ondernemingen die gespecialiseerd zijn in ovengedroogd haardhout, dit op deze manier aanpakken. Er zijn heel veel leveranciers van haardhout die op een ‘natuurlijke’ wijze de droogkamer van energie voorzien. Via deze werkwijze belasten ze het milieu niet.

 

Ongedierte in het hout bestaat niet meer

Een ander groot voordeel van ovengedroogd hout is dat ongedierte tijdens het droogproces geen overlevingskans heeft binnen de houtblokken. Zo kunnen ze ook geen schade veroorzaken en blijven de voorziene haardblokken volledig intact. Je kan op beide oren slapen om de blokken in huis te stockeren zonder last te hebben van ongewenst ongedierte. Het opbergen van hout is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Door het versneld droogproces kan er dus ook geen schimmelvorming ontstaan.

 

De prijs van ovengedroogd hout voor het haardvuur

Het soort hout bepaalt de prijs. Om een concreet voorbeeld te geven. Zo is elzenhout (zachthout) goedkoper dan essen haardhout (hardhout). Verder zal je ook rekening moeten houden met de wijze van verpakking. Een big bag is een heel stuk goedkoper dan hout verpakt in netten of een gestapeld pallet.