Heel Nederlands
Image default
Banen en opleidingen

Is een vacature voor boekhouder jou op het lijf geschreven?

Het tekort aan financiële experts als boekhouders wordt steeds groter. Dat betekent dat een vacature voor boekhouder vandaag de dag niet moeilijk te vinden is. Toch is het belangrijk dat je bij het solliciteren op een bepaalde functie nadenkt over in hoeverre deze bij jouw vaardigheden, persoonlijkheid en ambities past. 

Wat doet een boekhouder zoal?

Een boekhouder houdt zich onder andere bezig met het verzamelen en analyseren van alle documenten die nodig zijn voor de boekhoudkundige werkzaamheden van een onderneming. Een boekhouder administreert financiële zaken op systematische wijze en weet zo helder inzicht in de financiële stand van zaken te geven. Een boekhouder neemt onder andere de winst- en verliesrekening, de opgave inkomstenbelasting en de jaarbalans voor zijn rekening. Ieder bedrijf bepaalt welk deel van de taken het aan de boekhouder uit handen wil geven. Hij of zij kan zelfs zorgen voor de ordening van de administratie. 

De opleiding tot boekhouder

De meeste boekhouders hebben een mbo-opleiding tot administrateur afgerond. Dit is een opleiding op niveau 4. In sommige gevallen heeft een boekhouder een hbo-bachelor in de accountancy.  Natuurlijk is alleen een diploma op zich niet genoeg, tenzij je naar een junior functie solliciteert. Zo is het ook noodzakelijk om kennis te hebben van accounting- en IT tools en moet je op de hoogte zijn van de laatste boekhoudnormen. Daarnaast wordt de beheersing van de Engelse taal in veel gevallen als een groot voordeel gezien. 

Persoonlijke competenties

Behalve over de juiste opleiding en kennis dient een boekhouder ook over de juiste persoonlijke competenties te beschikken. Hiermee worden de persoonlijke kwaliteiten bedoeld waarmee je je werk nog beter kunt uitvoeren. Zo zijn nauwkeurigheid en analytisch denkvermogen vanzelfsprekende eigenschappen voor een professional binnen deze functie. Daar houdt het echter niet bij op. 

Ook communicatieve vaardigheden spelen een rol

Betrouwbaarheid is voor een bedrijf ook van belang. Je krijgt immers inzicht in gevoelige financiële gegevens. De manier waarop je daarmee omgaat en de adviezen die je daarover geeft, kunnen aanzienlijke impact hebben op het reilen en zeilen van een onderneming. Tot slot mogen ook communicatieve vaardigheden niet aan het lijstje ontbreken. Deze komen je goed van pas bij de gesprekken die je voert met je opdrachtgevers, maar natuurlijk ook met collega’s onderling.

Welk salaris kun je verwachten in een vacature voor boekhouder?

Wanneer je een vacature voor boekhouder vindt, scroll je misschien bijna meteen door naar het kopje ‘salaris’. En alhoewel je je daar in feite niet door zou mogen laten leiden, speelt het wel degelijk een belangrijke rol in je beslissing om te solliciteren of niet. Maar wat kun je verwachten? Een boekhouder zonder enige ervaring of met zeer beperkte ervaring begint met een salaris tussen de € 2500,- en de € 3900,-. Na vijf jaar werkzaam te zijn in het vak, verdienen de meeste boekhouders rond de 25% meer dan hun initiële salaris. Uiteindelijk kan je brutosalaris wel oplopen tot rond de 

€ 5500,- per maand.

Tip: Boekjewinst.nl