Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

Veevoederzout – dit is wat het met je vee doet

Zout is één van de basisvoedingsstoffen en toevoegingen die de gezondheid van je vee aanzienlijk verbetert. Het is tevens bevorderlijk voor de groei en de voortplanting. Goed diervoeder zout kopen is daarom belangrijk.

Hoewel de energie die nodig is voor groei en activiteit voornamelijk afkomstig is van koolhydraten en vetten, is zout een essentiële energiebron om levensprocessen in het lichaam en spierkracht van je vee in stand te houden. Het is dus belangrijk dat al het voer een juiste hoeveelheid zout bevat. Wat doet zout precies met je vee en hoe kun je zout op een praktische manier verstrekken?

 

De voedingswaarde van zout

Natrium en chloride zijn onderdelen van keukenzout. Die elementen zijn essentieel voor het dierenleven. Het is een belangrijk bestanddeel van bloed, dat ongeveer 0,17% van zowel natrium als chloride bevat. Het reguleren van de zoutinname van je dieren is dan ook erg belangrijk. Voldoende zout helpt bij een snellere stofwisseling en het speelt een essentiële rol in de groei en voortplanting van het dier. Het helpt tevens uitdroging en problemen in het verteringsstelsel te voorkomen.

 

Belang van voederzout voor vee

Als je vee niet voldoende zout binnen krijgt, ontstaan er problemen. Om te beginnen zul je merken dat je vee een lager gewicht heeft dan gewenst. Verwacht een lage productie van vlees, maar ook van melk. In de meeste gevallen zullen dieren last hebben of krijgen van gewrichtsproblemen. Ze verzwakken, waardoor er blessures kunnen optreden. De dieren zullen ook minder vruchtbaar zijn.

Als je je vee de juiste hoeveelheden zout in hun voer geeft, gedijen ze goed. De vacht en de huid van de dieren ziet er beter uit en de vruchtbaarheid en de melkproductie verbetert. De eetlust van je dieren neemt toe, waardoor ze sneller groeien en je een hogere vleesproductie mag verwachten.

 

Praktische manieren om voederzout te verstrekken

Om alle negatieve bijwerkingen van zouttekort bij je dieren te voorkomen, koop je het beste zoutblokken en veevoederzout. Voedingszout mengsels kopen is één van de eenvoudigste en meest praktische manieren om voldoende zout aan het rantsoen van je dieren toe te voegen, omdat het beter te reguleren is.

 

‘Moet mijn vee extra zout?’

Hoeveel zout een dier nodig heeft, is afhankelijk van de leeftijd, het gewicht, het voortplantings stadium en de melkafgifte. Toch kan het soms lastig zijn om te bepalen of je dier een zouttekort heeft of niet. Zo kunnen koeien vrij veel zout tot zich nemen zolang ze voldoende water tot hun beschikking hebben. Op deze manier kunnen ze zelfs te veel zout eten en dat is ook niet gezond. Om dit te voorkomen, zet je beter geen bakken met los zout neer. Een likblok is in dit geval een betere optie, omdat de koe moeite moet doen om het zout binnen te krijgen. Likken de koeien wel erg veel aan de blokken? Dan hebben ze wellicht een zouttekort. Pas het rantsoen aan door veevoederzout aan hun voedsel toe te voegen.

 

Maak je bedrijf succesvol

Veevoederzout is cruciaal voor je vee. Het succes van je bedrijf hangt grotendeels af van hoe je je dieren voedt, behandelt en verzorgt. Hou er rekening mee dat dieren zeer gevoelig zijn met betrekking tot wat ze consumeren en hoe ze het consumeren. Zorg er dus voor dat je vee voldoende zout en alle andere essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, in de juiste hoeveelheden en op het juiste moment.