Heel Nederlands
Image default
Woningen

Wat is de beste houtsoort om te stoken?

Er zijn veel soorten hout die je kunt gebruiken in een houtkachel of open haard. Maar welk hout is het beste om te verbranden? In dit artikel bespreken we verschillende soorten hout en welke houtsoort het beste is om te stoken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan even verder!

Nestro houtbriketten

Nestro houtbriketten branden langer dan gewoon hout. Daarom worden ze vaak gebruikt om de kachel lang te laten branden, bijvoorbeeld ’s nachts, zodat je ’s ochtends in een warme kamer wakker wordt. Deze briketten zijn ook goed voor het milieu. Ze worden namelijk gemaakt zonder vervuilende stoffen, zoals lijm.

Houtpellets

Houtpellets zijn kleine ronde korrels gemaakt van restjes hout, zaagsel en houtsnippers. Ze worden gebruikt als brandstof voor pelletkachels en andere verwarmings- en kookapparaten. Veel mensen vinden pelletkachels en -korrels fijn omdat ze efficiënt werken en goed zijn voor het milieu. Pellets leveren namelijk veel warmte op en zorgen voor weinig CO2-uitstoot in vergelijking met andere brandstoffen zoals olie en gas. Daarom zijn Agricola pellets een duurzame keuze om je huis te verwarmen. 

Eikenhout

Eikenhout is erg geliefd in Nederland en heeft verschillende eigenschappen die het een goede keuze maken om te verbranden. Ten eerste is het een hard soort hout. Eikenhout is te herkennen aan de ruwe en diepe structuur van de bast, die een grove textuur heeft. Het wordt vaak gebruikt voor meubels omdat het lang meegaat. Eikenhout is bekend om zijn stevige en compacte eigenschappen, wat resulteert in een langzame en warme verbranding. Dit is ook merkbaar aan het gewicht, aangezien eikenhout zwaarder is dan bijvoorbeeld es of berk. Met eikenhout in je kachel kun je je hele huis verwarmen. Een bijkomend voordeel van eikenhout is dat het tijdens het verbrandingsproces weinig rook produceert, wat gunstig is voor het rookkanaal. Er blijft namelijk minder roet achter.

Berkenhout

Als je net begint met stoken, is het aan te raden om berkenhout te gebruiken. Berkenhout is heel makkelijk om aan te steken en brandend te houden. Je hoeft er niet veel moeite voor te doen. Eikenhout is beter geschikt voor ervaren stokers. Om optimaal te kunnen stoken met eikenhout, moet de kachel goed warm zijn. Hoe harder het hout, hoe langer het meegaat als brandstof. Maar dit betekent ook dat hard hout moeilijker te ontsteken is. Daarom is hard hout niet ideaal voor beginners.

Hout van naaldbomen

Het hout dat van naaldbomen afkomt zorgt voor veel warmte, maar brandt snel op. Het kan ook vonken veroorzaken en de hars die zich in de schors bevindt kan ervoor zorgen dat de schoorsteen vies wordt. Daarom wordt naaldhout regelmatig ingezet als aanmaakhout, omdat het gemakkelijk en snel brandt. Welk hout ga jij gebruiken?