Heel Nederlands
Image default
Tuin en buitenleven

Veel voorkomende problemen in de tuin

Een huis met een tuin biedt veel voordelen, maar elke tuinliefhebber krijgt ook te maken met verschillende problemen in de tuin. Dit kunnen problemen zijn als bepaalde insectenplagen of door bepaalde schimmels, maar er kunnen ook andere problemen zich voordoen. Verder in dit artikel worden de meest voorkomende problemen benoemd en wordt er verteld wat je kan doen om deze problemen te voorkomen of aan te pakken.

Onkruid

Het meest voorkomende probleem in de is onkruid. Onkruid kan op lange termijn het gazon of de tuin ernstig aantasten, en is dus een probleem die structureel verholpen moet worden. Onkruid komt snel voor in de tuin en is dus een probleem dat bij veel tuinliefhebbers de grootste irritatie is. Onkruid kan er voor zorgen dat de uitstraling van de tuin wilder wordt en niet meer is wat iemand wil. Dit kan zijn in de tegels van het terras, maar ook in het gras kan het voorkomen. Er worden bepaalde gereedschappen verkocht die ideaal kunnen zijn om gemakkelijk de onkruid te verwijderen uit de tuin.

Groente en fruit

Veel mensen vinden het leuk om hun eigen groenten en fruit te verbouwen in de tuin. Dit kan natuurlijk erg leuk zijn, lekkerder zijn en goed voor de portemonnee, maar dit brengt ook verschillende problemen met zich mee. Zo zijn er bepaalde soorten groenten of fruit die erg kwetsbaar zijn tegen bepaalde schimmels, insecten of andere problemen. Veel voorkomende problemen bij groente en fruit zijn de luizen. Zo kan je denken aan bladluizen en schildluizen. Dit kleine insecten die het sap uit planten zuigen en de groei van de planten remmen. Ook brengen luizen virussen over, en dit kan er voor zorgen dat de planten niet meer te gebruiken zijn als voedsel. Het is dus belangrijk om de groenten en fruitsoorten goed te beschermen tegen insecten, en ook veel de groenten en fruitsoorten te controleren op een mogelijke insectenplaag.

Herfst en winter

De tuin staat er vaak mooi bij in de zomer en dat komt ook door de mooie weersomstandigheden. Veel zon, beetje regen soms en de tuin staat in volle bloei. Nu is voor de tuin de herfst en de winter vaak een periode waar je de tuin goed moet beschermen om mooi te houden voor de rest van het jaar. In de herfst vallen veel bladeren van de bomen en krijg je dus het geval dat de tuin minder mooi eruit ziet door de grote hoeveelheid gevallen bladeren. Deze bladeren kunnen als zij niet worden opgeruimd gaan rotten en de ondergronden in de tuin beschadigen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bladeren op te ruimen. Nu kost dit veel tijd en energie en kan dit door het vele bukken ook slecht zijn voor de rug. Voor dit probleem is de Golden Gark op de markt gekomen. Dit is een multifunctioneel tuingereedschap die er voor zorgt dat je bladeren goed kan harken en scheppen in de vuilnisbak. In de winter heb je naast de gevallen bladeren ook last van koude weersomstandigheden en vorst. Dit heeft veel effect op de planten en ondergronden in de tuin. Als tuineigenaar kan je hier niet veel aan doen, maar je kan wel wat doen in de lente en alvast bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen voor de koude wintermaanden.