Heel Nederlands
Image default
Kinderen

Wat heeft je kind allemaal nodig voor op de basisschool?

In Nederland mag elk kind vanaf zijn of haar vierde levensjaar naar de basisschool. Vanaf het vijfde levensjaar is het verplicht om als kind op school te zitten. Voor ouder en kind is dit een mijlpaal en iets wat je goed wilt laten verlopen. Het is daarom handig om goed na te denken over wat je kind allemaal nodig heeft op de basisschool. Om je een handje op weg te helpen zijn hieronder een aantal onderdelen genoemd die je niet moet vergeten.

Een rugtas waar de spullen in kunnen

Het is natuurlijk handig om een tas mee te geven aan je kind waar alle items die nodig zijn in te kunnen doen. Zo kan je kind makkelijk met deze spullen het schoolplein over. Het is daarbij wel belangrijk dat je een niet al te grote tas koopt. Verder is een schooltas ook iets waar je kind trots op wilt zijn en is het leuk om die samen met je kind uit te zoeken.

Eten en drinken

Op school krijgen kinderen soms wat eten en drinken, maar over het algemeen moet je als ouder er voor zorgen dat je kind de hele dag op school kan zitten met voldoende eten of drinken. Nu kan je ervoor kiezen om pakjes drinken te kopen en stukken koek, maar de meeste ouders kiezen voor een drinkbeker en een broodtrommel waar dan wat brood en fruit in zit. Belangrijk bij het aankopen van een drinkbeker is dat hij stevig is en dat de kans op lekken zeer klein is. Voor de broodtrommel geld dat er genoeg ruimte moet zijn voor het brood, een stuk fruit en een tussendoortje.

Kleding voor het sporten

Als ouder wil je heel graag dat je kind er leuk bij loopt op school, maar vergeet de gymlessen niet. Ook hiervoor moet je bepaalde kleiding aanschaffen. Op de meeste scholen hoeven kinderen op jonge leeftijd nog geen gymkleding aan, maar worden gymschoenen wel gewaardeerd. Deze gymschoenen moeten een stevige zool hebben en deze zool mag niet zwart zijn. Als deze namelijk zwart zijn kan het voor strepen zorgen in de gymzaal. Verder is het ook handig om nog niet te kiezen voor gymschoenen met veters, maar om te kiezen voor een gymschoen met elastiek of met klittenband. Voor leuke gymschoenen is een kijkje op de website van Shoesme zeker een aanrader.

Vergeet de labels niet!

Er zijn tegenwoordig wel klassen met dertig kinderen of soms wel meer. Dit betekent dat het voor docenten lastig wordt om kinderen uit elkaar te halen, en om alle spullen bij de juiste eigenaar te krijgen. Het is daarom handig om naamstickers aan te schaffen als ouder. Zo kan je makkelijk de drinkbeker, de broodtrommel, de rugtas en de kleding beplakken zodat je zeker weet dat je kind met dezelfde spullen terug komt.

Voorkom luizen!

Steeds meer scholen verplichten het, de luizenzak. Dit doen deze scholen om de kans op luizen te verminderen. Dit zijn zakken waar je kind de jas in kan doen als de jas moet worden opgehangen aan de kapstok. Op veel scholen is het ook niet verplicht en is het een eigen keuze. Neem van mij aan dat het zeker handig is om gebruik te maken van een luizenzak.