Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

Een brommobiel gebruiken in Utrecht

Wat is een brommobiel volgens de wet?

Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig dat meer dan twee wielen heeft en een beperkte maximumsnelheid mag hebben. Het voertuig is in Frankrijk ontstaan en is rond 1980 in Nederland ingevoerd. Het voertuig lijkt op een kleine personenauto. Een brommobiel moet niet vergeleken worden met een gehandicapten voertuig. Het is een vervoermiddel dat een gesloten carrosserie heeft.

Een brommobiel volgens het RVV

Het is volgens het RVV (Regelement verkeersregels en verkeerstekens)een bromfiets op meer dan 2 wielen die voorzien is van een gesloten carrosserie. De maximumsnelheid van een brommobiel bedraagt 45km per uur. Ook mag een brommobiel nooit meer dan twee zitplaatsen hebben. Het motorvermogen bedraagt maximaal 6,5 kW en het voertuig mag niet zwaarder wegen dan 425 kilogram. Voordat u met een brommobiel gaat rijden, moet u eerst goed kijken waar u mag rijden. Voor een brommobiel is het niet toegestaan te rijden op wegen waar je 50, 60 en 70 kilometer mag rijden. Autosnelwegen zijn voor een brommobiel een verboden terrein.

Waar moet een brommobiel van voorzien zijn?

Ondanks dat de brommobielen op kleine personenauto’s lijken, zijn ze dat zeker niet. Ze moeten in technisch opzicht vergeleken worden met een bromfiets. Ze dienen te voldoen aan de eisen zoals die in het Voertuigreglement zijn vastgelegd. Het voertuig moet daarom voorzien zijn van een EG-goedkeuring. Woon je in Utrecht dan is het gebruik van een brommobiel Utrecht wel raadzaam. Bij het gebruik van een brommobiel Utrecht kunt u zich heerlijk droog vervoeren in de stad. Vindt u een brommobiel te duur in aanschaf, dan kunt u ook een brommobiel leasen. Door een brommobiel leasen, kunt u heerlijk gebruik maken van het brommobiel zonder dat u een grote uitgave had.

Wat stelt het RVV voor?

Bestuurders van brommobielen moeten alle regels, die ook voor personen gelden, in acht nemen en mogen niet harder dan 45 kilometer per uur rijden. Dit geld voor zowel binnen- als buiten de bebouwde kom. Een brommobiel mag ook niet op autowegen rijden en op wegen die voor langzaam verkeer bestemd zijn. Een brommobiel mag ook niet op een fietspad rijden en nooit op een trottoir parkeren. De achterzijde van een brommobiel moet voorzien zijn van een rond wit bord met een rode rand waarin het getal 45 is aangegeven. Wanneer er in het brommobiel gordels aanwezig zijn, dan moeten ze ook daadwerkelijk gedragen worden. Is geen gesloten carrosserie en zijn er geen gordels aanwezig, dan moet er tijdens het vervoer een helm worden gedagen. Lees dus de regels goed na, voordat u met een brommobiel de weg op gaat.

Voor meer info : https://www.brommobielutrecht.nl/