Heel Nederlands
Image default
Kinderen

Fietsveiligheidseducatie voor kinderen

Fietsveiligheidseducatie voor kinderen

Wat is er op een mooie dag idealer dan een fietstocht? Het is fantastisch dat je kind fietst. Fietsen is leuk. Het zorgt voor een goede lichaamsbeweging en kan je kind helpen zelfstandigheid te ontwikkelen. Toch is het belangrijk om te onthouden dat een kinderfiets 16 inch een voertuig is en geen speelgoed. Daarom moeten jij en je kind er veilig mee kunnen rijden. Leer hoe je je kind veilig op twee wielen kunt houden voordat je je fiets uit de garage haalt.

De juiste tijd en kleding

Door reflectoren op hun fiets te plaatsen en ze lichte kleding te laten dragen, kunnen ze ook veilig blijven. Hierdoor kunnen andere automobilisten ze zien, zodat ze minder snel met elkaar in botsing komen. Investeer in een goede fiets met je betaalpas uit je pasjes portemonnee. Een goede fiets zal de veiligheid van je kind garanderen. Zorg er ook voor dat er niets, zoals losse broekspijpen, tasriemen of schoenveters, in hun fietsketting terecht kan komen. Ze moeten ook fietsen met het juiste schoeisel. Denk aan sneakers, maar dus nooit blootsvoets. Je moet je kinderen er ook aan herinneren waar ze veilig kunnen fietsen, waar ze mogen fietsen en over hoe ver ze mogen reizen. Daarnaast moet je ze leren of ze  op het trottoir of op de rijbaan moeten rijden. Kinderen onder de tien jaar mogen op het trottoir rijden in plaats van op straat. Stenen, kleine kinderen, dieren en grote plassen zijn voorbeelden van veel voorkomende obstakels. Waar ze ook rijden, overdag is fietsen het veiligst. Probeer te voorkomen dat ze in het donker gaan fietsen. Herinner hen eraan om op hun hoede te zijn voor voertuigen en vrachtwagens. Ze moeten met hun fiets over de straat lopen als ze een grote weg oversteken.

Help je kinderen bij het leren

Dit zijn enkele ideeën om je kinderen te leren fietsen op een kinder fiets. Geef het goede voorbeeld. Zorg ervoor dat je tijdens het fietsen volledig tot stilstand komt bij de stopborden. Dit leert je kind dat het niet acceptabel is om voorbij stopborden te rollen. Laat oudere broers en zussen als rolmodel dienen voor de jongere broers en zussen. Dit peer-to-peer advies kan nuttig zijn. Wees vastberaden. Vertel je kind dat als de regels niet worden gevolgd,hij of zij niet mag fietsen. Sommige kinderen vinden het dragen van een helm niet cool. Laat ze echter beseffen dat ze niet mogen fietsen zonder helm omdat het erg onveilig is.

Fietsveiligheidsadvies

Volg deze richtlijnen voor veilig fietsen. Ga na of je kind over de nodige uitrusting beschikt. Zorg ervoor dat je kind een helm draagt ​​wanneer ze fietsen. Zorg ervoor dat de kinderfiets de juiste maat heeft. Letsel is waarschijnlijker tijdens het rijden op een te grote fiets. De voeten van je kind moeten de grond bereiken als ze op het zadel zitten. Houd er ook rekening mee dat de fiets geschikt moet zijn voor de leeftijd van je kinderen. Houd de fiets in goede staat. Inspecteer hem regelmatig. Je moet je kind ook leren veilig te fietsen. Beide handen dienen zich aan het stuur van de fiets te bevinden. Er mag niet meer dan één persoon tegelijk op de fiets.