Heel Nederlands
Image default
Mode en Kleding

Het verschil tussen een opticien en een optometrist

Een opticien weten we bijna allemaal wel wat dat is en welke werkzaamheden dat deze uitvoert. Wanneer je last hebt van je ogen en je zicht minder aan het worden is kan je er even binnenlopen om vervolgens een oogmeting te laten doen. Is jouw zicht niet goed meer ben je meteen op de juiste plek om een leuk montuur uit te zoeken en wordt ervoor gezorgd dat de juiste glazen gemaakt worden die in jouw montuur worden gezet. Een optometrist doet net wat meer maar wat nu precies? 

Opticien vs. optometrist

De werkzaamheden die een opticien doet zijn anders dan die van een optometrist. Een opticien die meet wat je gezichtsscherpte is en de brilsterkte die daarbij past. Wil je echt weten hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw ogen dan is het beter om een bezoekje te brengen aan de optometrist. Optometrie gaat dus net een paar stappen verder dan dat de opticien doet. 

Je kunt zonder enige verwijzing een afspraak maken met een optometrist. Je hoeft dus zelfs niet eerst een bezoekje af te leggen aan de huisarts maar gewoon rechtstreeks een afspraak maken met de optometrist.

Welke klachten behandelt een optometrist?

Een optometrist behandelt klachten zoals droge ogen, geïrriteerde ogen, dubbelzien, wazig zicht hebben, pijn rond of in de ogen maar kan jouw ogen ook in de gaten houden wanneer er bij jou in de familie mensen zijn met een glaucoom of maculadegeneratie. Deze ziekten kunnen namelijk erfelijk zijn en het is zeer verstandig dat wanneer het in jouw familie voorkomt dat je het dan voor jezelf ook even in de gaten houdt.

Voor de meeste oog klachten geldt dat wanneer ze in een vroeg stadium ontdekt worden dat je erger voorkomt. Je moet er toch niet aan denken dat jij je zicht gaat verliezen? Wanneer de optometrist iets heeft gevonden tijdens de onderzoeken die er gedaan zijn dan is het wel verstandig om op dat moment de huisarts op de hoogte te stellen. Er kan dan namelijk een verband worden gelegd met eventuele andere gezondheidsklachten die je hebt. 

Moet er verder gekeken worden dan dat de optometrist kan? Dan zal je wel even naar de huisarts moeten gaan om een verwijskaart te halen naar een oogarts toe. Heb je last van acute oogproblemen? Dan is het verstandig om meteen contact te zoeken met de huisarts zodat deze je eventueel meteen door kan sturen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Waar vind je een optometrist?

Je kunt een optometrist bijna bij elke opticien wel vinden en anders is er vast op internet wel een te vinden in jouw buurt. Opticien Venlo heeft er in ieder geval een in huis.

https://www.heimingaben.nl/