Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Waar let je op bij het installeren van zonnepanelen?

Duurzaam investeren kan tegenwoordig met de aanschaf van zonnepanelen. Een extra stimulans voor deze investering zijn de hoge energieprijzen. Installateurs vind je door het hele land, of je nou in Amsterdam zit of opzoek bent naar zonnepanelen in Enschede.

De plaatsing

Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je eerst denken aan de ligging van het huis en de baan van de zon. De zon loopt van het oosten naar het westen, uiteraard is dit dan ook de beste ligging voor zonnepanelen. Idealiter plaats je in deze situatie natuurlijk de zonnepanelen op een plat dak, zodat er optimaal van de zon wordt geprofiteerd. Kijk bij het plaatsen van de zonnepanelen naar het oppervlak van het dak. De opbrengst zal natuurlijk hoger uitvallen als ze worden geplaatst op een manier waar ze de meeste zonuren pakken. Installatiebedrijven kunnen voor jou een plan uittekenen waaruit blijkt wat de gunstigste plek is voor de zonnepanelen.

Zonnepanelen en warmte

Je zou het misschien niet denken, maar het is echt zo: zonnepanelen werken minder efficiënt als ze warm worden. Let er daarom op dat bij het plaatsen van de panelen dat er genoeg tussenruimte is, zo is er nog altijd een vrije luchtstroom tussen de panelen en het dak. Zorg dat de panelen altijd door een professional worden geïnstalleerd. Wanneer je dit zelf gaat doen en je slordigheden gaat uitvoeren kan dit leiden tot brand. Het helpt om een temperatuur coëfficiënt te hebben. Deze zorgt ervoor dat er een tijdelijke achteruitgang op het vermogen kan worden geregeld bij een (te) hoge temperatuur.

Vergelijk offertes

Als je verschillende installateurs gaat vergelijken is het belangrijk dat je niet alleen naar de prijs kijkt. Leg ook de legplannen van de installateurs naast elkaar, de opbrengst verschilt ook per soort paneel, eveneens de levensduur en de garantie. Probeer er zo open mogelijk in te stappen als je gaat kijken voor zonnepanelen.