Heel Nederlands
Image default
Kinderen

Let goed op bij het gebruik van een glijbaan

Er is niets wat kinderen leuker vinden dan ravotten in de speeltuin als het mooi weer is. Ouders moeten echter goed opletten tijdens dit plezier, zodat het uitstapje niet eindigt met een ongeluk voor het kind.

Glijbanen, klimrekken, schommels en zandbakken – dat zijn de ingrediënten waar kinderen van dromen en die bijna elke speeltuin te bieden heeft. Elke speeltuin kent echter gevaren, maar ook veel plezier, en daarom moeten ouders hun kinderen tijdens het spelen goed in de gaten houden. Ouders moeten daarom rekening houden met deze zaken, zodat ongelukken op de speelplaats zo goed mogelijk kunnen worden vermeden.

Ongelukken tijdens het spelen op een glijbaan: hoe ernstig letsel te voorkomen

Glijden op een glijbaan klinkt heel onschuldig en leuk, maar kan in werkelijkheid vaker tot verwondingen leiden die niet mogen worden onderschat. En soms zijn zelfs de ouders zelf schuldig.

Bij jonge kinderen zijn de meest voorkomende glij-ongevallen beenbreuken, vooral van het scheenbeen. Een groot aantal van deze ongevallen kan echter worden vermeden als kinderen zelf uitglijden. Veel ouders denken echter dat het veiliger is voor hun kinderen om op schoot te glijden – een misvatting. Ouders kunnen beter niet samen met hun kinderen glijden en hen veiligheid en steun bieden door naast de glijbaan te gaan staan. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, moet je ervoor zorgen dat je kind eerst met de beentjes op de buik glijdt, want dan landt het veilig op de beentjes of, in het ergste geval, op de billen.

Wat kan er nog meer gebeuren als je glijdt

Het risico van verwondingen bij het glijden niet mag worden onderschat. De meest voorkomende verwondingen zijn botbreuken (in 36% van alle ongevallen op glijbanen). Op de tweede plaats komen rijtwonden, die in één op de vijf gevallen voorkomen. Opvallend is ook dat met name de kleine kinderen met een leeftijd jonger dan twee jaar bijzonder vaak gewond raken op glijbanen.

Zorg voor een zachte val

Matjes of tegels die gemaakt zijn van massief rubber absorberen een groot deel van van impact van een onverhoopte valpartij. Correct geplaatst, beperken ze het risico op ernstig letsel. Een advies luidt dan ook: Voor elke trap of ladder 4 stuks, 2 voor elke glijbaan, 4-6 matten voor elke schommel, klimtouw, enz.

Belangrijke tip: blijf altijd alert en hou je kind altijd in de gaten!

Natuurlijk is het het beste als kinderen alleen en ongestoord de speeltuin kunnen veroveren, maar je moet je kind toch goed in de gaten houden. Maar wat voor de meeste ouders vanzelfsprekend lijkt – toezicht houden op het kind op het speelterrein – wordt maar al te vaak vergeten, omdat de afleiding van smartphones toeneemt. Volgens diverse studies is het aantal ongevallen met kinderen op speelplaatsen de laatste jaren verdrievoudigd door de toenemende populariteit van smartphones. Ouders die hun kind niet in het oog houden, zien potentiële gevaren te laat en kunnen niet op tijd ingrijpen om een dreigend ongeluk te voorkomen. 

Snel weg met die smartphone!

Als je in de speeltuin bent, moet je je smartphone dus zo mogelijk niet gebruiken en in plaats daarvan je kind in de gaten houden. Als bijkomend voordeel gun je jezelf een kleine pauze en je kind zal heel blij zijn om je onverdeelde aandacht te hebben en je te laten zien wat hij of zij al kan op het klimrek.