Heel Nederlands
Image default
Huishoudelijk

Hoe weet je welk verwarmingssysteem het meest geschikt is voor jouw woning?

Als je woning gaat verduurzamen, is het van belang dat je grondig onderzoekt wat er voor je woning mogelijk is. Zo kan je, wanneer je je oog hebt laten vallen op de warmtepomp deze handige keuzehulp voor warmtepompen hanteren om het meest geschikte systeem voor jouw woning te kiezen.

De keuzehulp is onderverdeeld in een zestal simpele en overzichtelijke vraagstukken, die zullen leiden tot een resultaat waardoor je je beter geïnformeerd bent wat betreft jouw situatie in combinatie met de wens een warmtepomp te willen installeren.

Stap 1: Duurzame oplossing

Een goede vraag om aan jezelf te stellen is, naar welke oplossing ben je op zoek als het gaat om verduurzamen. Het zou kunnen zijn dat je volledig wilt verduurzamen of gedeeltelijk. In het geval van volledige verduurzaming moet je uitgaan van gasloos leven. En in het geval van een gedeeltelijke verduurzaming, wordt dit aangeduid met hybride. Als voorbeeld kan je denken aan hybride auto’s, die gedeeltelijk duurzaam zijn en voor de andere helft oude stijl.

Stap 2: Wat is je doelstelling

Wanneer je weet waar je de duurzame energie voor wilt gebruiken, kan je ook in kaart brengen welke vormen je nodig zal hebben. Zo is er de mogelijkheid om enkel te verwarmen, maar ook de mogelijkheid om naast te verwarmen ook duurzaam te douchen.

Stap 3: Bouwjaar van de woning

Indien je aanpassingen van welke aard dan ook aan je woning doet, is het van belang dat je het bouwjaar of de bouwperiode weet. Dit omdat je hierdoor weet welke materialen er zijn gebruikt en wat er mogelijk zou kunnen zijn voor dit type huis.

Stap 4: De energierekening

Om een financieel kostenplaatje te hebben, dien je je huidige verbruik in te vullen. In dit geval betreft het niet het kilowattuur, maar echt de maandelijkse kosten die je betaalt voor je energierekening. Uiteraard kan dit een schatting zijn, als je geen factuur bij de hand hebt, echter is het voor je proces van verduurzaming wel handig als je zo specifiek mogelijk kunt zijn.

Stap 5: Type huis

Naast het bouwjaar kan het type huis ook een rol spelen, zo heeft een vrijstaande woning wel het voordeel van meer ruimte echter vangt het geen warmte van de buurhuizen daar waar een rijtjeshuis dat wel doet.

Stap 6: Samenstelling van de bewoners

Om een beeld van het maandelijkse verbruik te krijgen, dien je aan te geven met wie je in het huis woonachtig bent. Het gaat dan niet zo zeer om de namen of specifieke leeftijden, maar vooral om het aantal bewoners.

Dit is je laatste stap in de keuzehulp en wanneer je op de groene knop met resultaat drukt, zal je te weten komen wat voor jou de beste optie is als je je huis wilt verduurzamen.

https://www.artelwarmtepomp.nl/keuzehulp-warmtepomp