Heel Nederlands
Image default
Zorg

Op welke manieren kan je scheiden in Nederland?

Je bruiloft is als het goed is een van de mooiste dagen van je leven. Helaas kan het zo zijn dat na een aantal jaar de koek op is en dat er niks meer in het huwelijk zit. Jullie willen niet meer getrouwd blijven. Dat betekent dat jullie gaan scheiden. Hoe je gaat scheiden, kan op verschillende manieren geregeld worden. Hoe, dat lees je hieronder.

Echtscheiding

Bij een echtscheiding wordt het huwelijk ontbonden. Alle juridische lijntjes met je ex-partner worden op die manier verbroken. Een scheiding moet altijd ingediend worden bij de rechtbank, deze zal een uitspraak doen. Wanneer je kinderen hebt, moet er wel een ouderschapsplan opgesteld worden. Hierin wordt vermeldt hoe alles geregeld wordt ten aanzien van de kinderen. Zodra dat goedgekeurd is, kan de scheiding doorgevoerd worden.

Scheiden van tafel en bed

Bij deze vorm van scheiden ben je uit elkaar, maar ben je voor de wet nog wel getrouwd. In de praktijk kan dit betekenen dat je allebei ergens anders woont en misschien al zelfs een nieuwe partner hebt, maar juridisch nog steeds aan elkaar verbonden bent. Dat kan bijvoorbeeld als je van je geloof niet wil scheiden, of als je om financiële redenen geen echtscheiding wil. Als een van de twee partners uiteindelijk alsnog een echtscheiding wil, dan moet je ten minste drie jaar van tafel en bed zijn gescheiden.

Advocaat of mediation

Wanneer je besluit om te gaan scheiden, kan je dat doen met behulp van een advocaat. Dit kan wel flink in de kosten lopen en wordt aangeraden als je niet meer met je ex-partner kan overleggen. Kan je dat nog wel en wil je er niet veel geld aan uitgeven, dan is het verstandiger om te scheiden met een Nijmeegse mediator. Een mediator is goedkoper en kijkt naar wat voor beide partijen de beste uitkomst is. Als alle afspraken definitief op papier zijn vastgelegd, kan de aanvraag bij de rechtbank ingediend worden.