Heel Nederlands
Image default
Woningen

Wat is er aan de hand op de woningmarkt?

Dat de woningmarkt tegenwoordig erg overspannen is, is wel duidelijk. De prijzen van koopwoningen schieten door het dak. Overbieden met 50.000 euro is niet eens meer bijzonder te noemen. Het is überhaupt maar de vraag of dat voldoende is. Het vinden van een sociale huurwoning is niet te doen, omdat je jarenlang op een wachtlijst staat. Particulier huren is niet te betalen. 1200 euro huur in de maand is zeker in de grote steden geen uitzondering meer. Wat is er aan de hand en hoe kan het dat een van onze basisbehoeftes, namelijk een dak boven ons hoofd, zo onder druk staat?

Oorzaak

Hoe het zo ver heeft kunnen komen dat er een heuse wooncrisis gaande is, is toe te wijzen aan heel veel verschillende oorzaken. Zo raakt Nederland steeds voller. Er worden meer mensen geboren en die hebben allemaal een huis nodig. Ook is het niet meer vanzelfsprekend om samen te gaan wonen als je in een relatie zit. Er zijn steeds meer mensen die liever apart blijven wonen. Ook zijn er te weinig huizen bijgebouwd de laatste jaren. De huizen die erbij zijn gekomen, zijn vaak een hoger segment waardoor ze alleen te betalen zijn door mensen met hoge inkomens. Omdat het krijgen van een huis steeds moeilijker wordt, blijven mensen langer op de plek wonen waar ze nu zitten. Op die manier stagneert de doorstroom ook. De grote vraag in combinatie met de lage rentestanden van dit moment, zorgt ervoor dat huizen voor de hoofdprijs over de toonbank gaan.

Tips om aan een huis te komen

Wanneer je, ondanks alles, toch graag wil verhuizen, helpen de volgende tips je wellicht om aan een woning te komen. Vraag hulp aan een Apeldoornse makelaar. Een makelaar weet goed wat er te halen valt in een bepaald gebied. Daarnaast kent hij de markt en weet hij goed in te schatten wat huizen echt waard zijn. Daarnaast is het echt belangrijk om voldoende eigen geld te hebben. Spaar dus flink van tevoren. Helaas is het momenteel echt noodzakelijk om goed te kunnen overbieden, omdat je anders helemaal geen kans maakt op een woning. Vaak moet je het overbieden uit eigen zak betalen. Zorg dus voor een goed gevulde bankrekening.