Heel Nederlands
Image default
Eten en drinken

Wat zijn de eetgewoontes in Nederland?

Eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur van een land. Overal houden ze er andere eetgewoonten op na. In mediterraanse gebieden is het heel normaal om pas na negen uur ’s avonds warm te eten. Ook wordt er veel vis gegeten. In Frankrijk eten ze geen boterham zoals wij dat in Nederland kennen, maar eten ze voornamelijk stokbrood. Overal zijn de gewoontes dus anders en de dingen die gegeten worden, verschillen ook per land. Wat valt er te zeggen over de Nederlandse eetcultuur?

Geen culinair hoogstandje

Nederland staat niet bekend om zijn haute cuisine. Wanneer je spreekt over Hollandse pot, bedoelt men voornamelijk aardappels, vlees en groente. Als het even kan, worden de aardappels en de groente door elkaar geprakt, waardoor je stamppot krijgt. Tuurlijk wordt er ook veel rijst en pasta gegeten, maar door de oudere generatie wordt dit wel als exotisch gezien. Omdat er dus voornamelijk aardappels, groente en vlees gegeten wordt, zit er over het algemeen weinig smaak aan het eten. Er wordt relatief weinig gebruik gemaakt van kruiden. In Nederland eet men niet graag pittig.

Eetcultuur

In de meeste landen wordt eten gezien als een mate van gastvrijheid. In Surinaamse of Turkse families wordt vaak heel veel gekookt, zodat iedereen altijd mee kan eten. Dat hoeft van te voren ook niet overlegd te worden. In Nederland zijn we daar iets zuiniger in. Meestal wordt er net voldoende gemaakt zodat het genoeg is voor het hele gezin. Onverwacht mee-eten wordt over het algemeen niet geaccepteerd en van het bezoek wordt verwacht dat ze vertrekt op het moment dat de pannen op tafel komen. In Nederland eten we warm met het avondeten, het liefst vindt dit plaats tussen vijf en zes uur. Na het eten wordt alles meteen opgeruimd, afgewassen of in de vaatwasser gezet. De keuken wordt opgeruimd, de glazen keuken achterwand wordt schoongemaakt en na half zeven is er geen teken meer van leven in de keuken te vinden. 

Natuurlijk is dit enigszins generalistisch geschreven en gaat het er niet overal zo aan toe. Overal zijn uitzonderingen in te vinden. Over het algemeen is dit wel het beeld wat buitenlanders van onze eetcultuur hebben, en in heel veel aspecten zit zeker een kern van waarheid.