Heel Nederlands
Image default
Zorg

Wat zijn belangrijke aanvullende verzekeringen?

Een basisverzekering afsluiten is verplicht in Nederland. Maar niet alle zorg wordt door deze verzekering vergoed. Daarom kiezen veel mensen voor aanvullende verzekeringen, individueel of voor het hele gezin. Ben je benieuwd wat de belangrijkste aanvullende verzekeringen zijn om uit te kiezen, voor jou en eventueel je partner en kinderen? We zetten dit voor je op een rijtje – zo kun je bedenken of je bepaalde aanvullende verzekeringen nodig hebt.

Aanvullende verzekering voor brillen en lenzen

Draag je een bril of lenzen, of verwacht je dat je dit binnenkort nodig hebt? Dat kan een duur grapje zijn. Bij sommige basisverzekeringen krijg je een bepaald bedrag vergoed, bijvoorbeeld eens in de drie jaar. Met een aanvullende verzekering geniet je van een betere vergoeding, zoals een speciale brillen zorgverzekering. Daarmee krijg je korting op een bril of krijg je zelfs een hele bril vergoed. Aangezien veel kinderen een bril nodig hebben, is het ook verstandig om voor deze verzekering te kiezen voor je gezinsleden.

Tandverzekering

Een gezond gebit is belangrijk, voor jong en oud. Zorg goed voor de tanden en breng regelmatig een bezoek aan de tandarts. Sluit een aanvullende tandverzekering af als je veel tandzorg nodig hebt, of verwacht dit nodig te hebben in de nabije toekomst. Zo voorkom je onverwacht hoge tandartskosten, voor jou, je partner of je kinderen. Vaak zijn er verschillende tandverzekeringen om uit te kiezen, afhankelijk van de verzorging die er nodig is.

Orthodontie

Voor orthodontie is het doorgaans mogelijk om een losse verzekering af te sluiten. Dit is met name relevant voor kinderen die een beugel nodig hebben. Maar ook als volwassene kun je hier gebruik van maken, als je nog op latere leeftijd een beugel wilt of je gebit op een andere manier wilt herstellen.

Fysiotherapie

Bij klachten die te maken hebben met houding en bewegen heb je baat bij hulp van een fysio- of oefentherapeut. Dit wordt meestal niet (volledig) vergoed in het basispakket. Kies daarom voor een aanvullende verzekering met fysiotherapie, zeker als jij of je kind veel sport bijvoorbeeld. Maar eigenlijk is deze verzekering standaard aan te raden. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Alternatieve geneeswijzen

Wil je gebruik maken van alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, homeopathie of osteopathie? Dan draai je vaak zelf op voor de kosten. Tenzij je een aanvullende verzekering afsluit met kostendekking voor alternatieve geneeswijzen. Vaak is er hierbij sprake van een vergoeding met een maximumbedrag per jaar, of geldt er een gedeeltelijke vergoeding.

Medische hulp in het buitenland

Ben je in het buitenland op reis of aan het werk? Dan wil je natuurlijk gebruik kunnen maken van zorg als dit nodig is. Bekijk goed of dit wordt vergoed binnen je basisverzekering. Of sluit hier een aanvullende verzekering voor af, voor spoedgevallen of juist niet-spoedgevallen waarbij je gebruik maakt van zorg in het buitenland.

Vergoeding kraamzorg en bevalling

Bij een bevalling en kraamzorg zijn er kosten voor de eigen rekening. Met een aanvullende verzekering voor kraamzorg en bevalling kun je deze kosten verlagen of voorkomen, met de optie voor een volledige vergoeding van de eigen bijdrage.

 

Reisvaccinaties

Ga je binnenkort op reis? Bij bepaalde bestemmingen heb je reisvaccinaties nodig – deze kunnen verplicht zijn. Je beschermt jezelf hiermee tegen ziektes en aandoeningen. Een basisverzekering biedt geen vergoeding bij reizigersvaccinaties. Sluit hier een speciale aanvullende verzekering voor af, bijvoorbeeld voor het jaar waarin je de reis gaat maken. Lees bij het afsluiten van zo’n verzekering natuurlijk goed de voorwaarden door, om precies te achterhalen welke reizigersvaccinaties je vergoed krijgt of bij welke vaccinatiecentra je de vaccinaties dient te halen.

Bij een bevalling en kraamzorg zijn er kosten voor de eigen rekening. Met een aanvullende verzekering voor kraamzorg en bevalling kun je deze kosten verlagen of voorkomen, met de optie voor een volledige vergoeding van de eigen bijdrage.