Heel Nederlands
Image default
Woningen

Een lekkage opsporen doe je met lekdetectie

Lekkages zijn een veel voorkomend probleem in woningen. Vaak zijn ze gemakkelijk op te sporen, maar in ernstige gevallen zijn ze soms ook moeilijk te vinden. Het is belangrijk dat een professional lekkages voor je opspoort, vooral als de oorzaak onbekend is. Lekken kunnen leiden tot waterschade en schimmelgroei, die beide dure en gevaarlijke problemen kunnen zijn om aan te pakken. Als je denkt dat je een lekkage in uw huis hebt, is het dus een noodzaak om snel je lekkage op te laten sporen door vakmensen.

Een lekkage opsporen

In de meeste gevallen zijn de oorzaken van lekkages gelukkig eenvoudig aan te wijzen. Het wordt een stuk lastiger als dit niet het geval is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lekkages opsporen in plafonds, tussen verdiepingen in en in de muren. Je hebt het niet direct in de gaten, maar er lopen een hoop buizen en leidingen achter de muren langs. Een voorbeeld hiervan is de waterleiding van je wasbak. In sommige gevallen kan dit gaan lekken, waardoor je last krijgt van waterschade aan je muren.

Verschillende manieren om lekkages op te sporen

Een lekkage opsporen gebeurt dus altijd door vakmensen. Afhankelijk van het soort lekkage dat je hebt gebruiken zij hier verschillende opsporingsmethoden voor. De kosten van een lekkage opsporen kunnen hierdoor sterk uiteen lopen. Gelukkig kun je deze kosten declareren als je goed verzekerd bent.

Een lekkage laten opsporen

Als je een lekkage laat opsporen, is het verstandig om eventuele meubels aan de kant te schuiven. De methoden die worden gebruikt om lekkages op te sporen vereisen namelijk dat degene die de lekdetectie uitvoert goed bij de muur, plafond of vloer kan. Na het uitvoeren van een lekkage krijg je vaak een rapport thuisgestuurd. Dit rapport kun je vervolgens als bewijs bij de verzekering indienen. Ook is dit handig voor de loodgieter die langskomt op de lekkage te verhelpen.