Heel Nederlands
Image default
Wijn

5 Primitivo Salento wijntips

Ben jij ook fan van de primitivo Salento wijnen? De prijswinnende Italiaanse wijnen maken indruk. Het start met de aroma’s van kersen, pruimen en droge kruiden. De reis vervolgt met rijp rood fruit, in combinatie met zoete specerijen. Dan komt de beleving van de sappige en volle smaak die een heerlijk mondgevoel achterlaten. Wat een smaakbeleving. 

Het is zonde als je jouw fles primitivo Salento niet op de juiste plek bewaart of serveert. Dit heeft namelijk invloed op de smaakbeleving. Om echt te genieten van deze wijn geven wij je vijf praktische tips. 

Dé tips om optimaal te genieten van jouw primitivo Salento

Je hebt een heerlijke fles primitivo Salento. Of je deze meteen openmaakt of voor een later moment bewaart, het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Zo heeft de temperatuur en locatie waar je de fles neerlegt invloed op het behouden van de kwaliteit. Jammer als je deze met de beste bedoelingen net op een verkeerde plek zet. Met deze tips ben je verzekerd dat je de kwaliteit bij de eerste slok proeft.

  1. Laat je primitivo Salento niet te lang staan

Een fles primitivo Salento doet het altijd goed. Ondanks dat de fles vaak moeiteloos leeg gaat, blijft er soms een beetje over. Bewaar deze maximaal twee tot drie dagen in de koelkast. Zo gaat de smaak niet verloren. Na de drie dagen proef je dat de wijn meer zuur van smaak is. Natuurlijk is de smaak van de primitivo Salento op zijn best bij het openen van de fles. 

  1. De beste manier om je wijn te bewaren

We gaven al aan dat je de primitivo Salento het beste binnen drie dagen kunt drinken. Daar willen we nog een bewaartip aan toevoegen. Zo heeft de bewaarwijze invloed op de kwaliteit. Onze tip is om de overgebleven wijn over te schenken in een klein flesje. Sluit deze vervolgens goed af en plaats deze in de koelkast. De lage temperatuur samen met de donkere binnenkant van de koelkast houdt de wijn langer goed. 

  1. Schenk de primitivo Salento op deze temperatuur

De primitivo Salento is een fruitige en kruidige rode wijn. Net als andere rode wijnen is het advies om deze op kamertemperatuur te schenken. Kamertemperatuur is geen 21 graden of hoger. De beste temperatuur voor de ultieme smaakbeleving is 18 graden.

  1. Bewaar de primitivo Salento op de juiste manier

Soms kom je een uitstekende fles wijn tegen die je wilt bewaren voor een bijzonder moment. De primitivo Salento kun je prima lang thuis bewaren. Het is belangrijk dat je goed nadenkt waar je de fles opbergt. Leuk als je een een speciaal wijnrek hebt, maar het is zonde als deze op een plek staat of hangt waardoor het ten koste gaat van de wijn. Leg de rode wijn op een donkere, koele en liggende plek. Het is niet voor niets dat ze flessen wijn bewaren in koele wijnkelders. 

  1. Vergeet het glaswerk niet

Het glas waarin je de primitivo Salento schenkt heeft invloed op de smaakbeleving. Zo staan dunne wijnglazen erom bekend dat ze verder in de mond gaan. Hierdoor belandt de wijn achter op de tong waar de bitter- en zuur smaakpapillen zitten. Afhankelijk van de soort wijn mis je hierdoor een deel van de smaakbeleving. 

 

Kies bij de primitivo Salento voor een dikker wijnglas. De wijn komt op het puntje van de tong, om vervolgens heel de mond te vullen. De sappige en volle smaak geven een heerlijk mondgevoel. Dat smaakt naar meer.

 

https://www.vinify.nl/masseria-borgo-dei-trulli-primitivo-igp-salento