Heel Nederlands
Image default
Onderwijs

Waarom huis verhuren aan expats?

Zit je eraan te denken om je woning te verhuren? Goed nieuws: je hebt nog meer kans om een huurder te vinden, want je kunt naast algemeen verhuren ook je huis verhuren aan expats. Expats zijn mensen die tijdelijk in het buitenland wonen, bijvoorbeeld voor studie en/of werk. Dit kan voor een langere periode zijn of een korte, tijdelijke periode. Tegenwoordig is er enorm veel vraag naar woningen en gaat dit waarschijnlijk ook stijgen in de toekomst. Een goed moment om deze keuze te maken om je voordeel eruit te halen. 

Hoe moet je verhuren aan expats? 

Om te beginnen met het verhuren aan expats, begin je met de woningwaarde berekenen. Dit kan bijvoorbeeld met een online tool. Zo heb je al meteen overzicht wat je kunt vragen voor je woning of een deel ervan. Gezien expats waarschijnlijk maar tijdelijk in het buitenland zullen zijn, is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat er mogelijk een voorkeur is naar een gemeubileerde of minimaal gestoffeerde woning. Je moet het immers aantrekkelijk maken voor iemand die hier tijdelijk is om er te wonen. 

  

Het uiterlijk van de woning is dus erg belangrijk, maar wat nog meer? Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en dit zwart op wit te hebben. Zorg dus voor een goed contract met deze afspraken erin. Je kunt ervoor kiezen om een borg te vragen, vaak is dit een maand of twee maanden huur. Ook is het van belang om te controleren of de potentiële huurder de woning ook echt kan betalen, om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Maak ook duidelijk of de huurprijs inclusief of exclusief is. 

Voordelen en nadelen verhuren aan expats 

Door je woning te verhuren aan expats heb je zekerheid dat je extra inkomsten hebt tot een bepaalde tijd. Een ander voordeel is, zoals eerder genoemd, de vraag naar een woning erg groot is, ook van expats. De kans is ook groot dat de expat hiernaar toe zijn gekomen voor een baan met een consistent salaris, waardoor er ook minder risico is dat de expat de huur niet kan betalen. Als je geen fan bent van huisdieren of deze liever niet wil, kan een expat ook een goede optie zijn. Mensen die tijdelijk verhuizen naar het buitenland hebben meestal geen huisdieren bij zich. Vaak zijn ze ook alleen of als stel. 

  

Er zijn minder nadelen aan het verhuren aan expats, maar mogelijke nadelen kunnen zijn dat er sprake is van taal- en cultuurverschillen. Ook kan de screening vaak streng zijn en wordt er veel verwacht van de woning. Het is goed om van te voren de voor- en nadelen op te vragen bij een makelaar.