Heel Nederlands
Image default
Energie

Petroleum in Nederland: waarom wordt het steeds duurder?

Petroleum in Nederland: waarom wordt het steeds duurder?

We zien dat de petroleumprijs per liter steeds meer aan het stijgen is. Dit komt door verschillende factoren. Bij bouwmarkten is deze volgens recent onderzoek verkrijgbaar voor ongeveer 1,50 per liter. Echter is er een schaars aanbod in Nederland waardoor de prijs aan het oplopen blijft. Meestal ben je gebonden aan een kan van tenminste 5 liter en eventueel nog wel groter. Dit omdat grotere hoeveelheden goedkoper aangeboden kunnen worden. Ze hebben immers niet de ruimte in een bouwmarkt om 10 verschillende formaten tentoon te stellen. Soms is het ook merkloos in jerrycans verkrijgbaar op campings of in kampeerwinkels. Deze komt ongeveer op 1,00 per liter uit. Voor de grootverbruikers en bedrijven raden wij aan om naar een brandstofleverancier te gaan. Zij hebben vaak grotere volumes en dit zorgt vaak voor een lagere prijs per liter.

Waarvoor kan petroleum gebruikt worden?

Petroleum kan gebruikt worden om te koken. Het gebeurd nog maar zelden, maar oudere mensen hebben dit vaak nog wel in huis. Daarnaast kun je het ook gebruiken in de kachel. De meeste kachels hebben dit niet meer, maar op campings kom je dit vaak wel nog tegen. Je kunt de kachel dan vaak ook verplaatsen. Dit is handig vooral voor kleine ruimtes om ze snel warm te krijgen. Maar ook wordt het gebruikt om hele ruimtes mee te verwarmen. Soms wordt het zelfs op een kantoor gebruikt voor medewerkers die net op een plek zitten waar geen verwarming is.

Waardoor stijgen de brandstofprijzen ?

De meest voorkomende reden waarom brandstofprijzen stijgen is toch wel de prijs van olie. Deze is momenteel gezakt, maar kan zomaar morgen weer stijgen. Zeker aangezien olie en gas nu schaars verkrijgbaar zijn door de oorlog met Rusland. Daarnaast is het ook een brandstof waar alleen maar meer vraag naar ontstaat. Dit drijft de prijs ook op. Tevens heeft de koers van de dollar en euro hier ook mee te maken. Wanneer de dollar meer waard is als de euro dan schieten de prijzen ook uit het dak. Dit hebben we dit jaar al meerdere keren mogen meemaken. En het is niet uitgesloten dat dit nog eens kan gebeuren. United consumers onderzoekt dit meerdere keren per maand en laat dan ook precies zien of het gestegen of gedaald is. Hierdoor hebben de mensen een beter inzicht.

Waarom zuiniger omgaan met brandstof

We moeten zuiniger omgaan met brandstof omdat dit niet goed is voor het mileu. Het is belangrijk voor de energietransitie dat er nieuwe brandstoffen gaan komen die schoner zijn. Ook is het belangrijk dat we gewoon zelfs gaan besparen. We zouden bijvoorbeeld een keer vaker de fiets kunnen pakken. En ook de elektrische fiets is vele malen schoner als het starten van een auto. Stroom wordt namelijk vaak groen opgewekt. Wij vinden het ook niet meer als normaal dat we de nieuwe generatie dezelfde kansen kunnen bieden als die wij hadden. Er zijn nu gewoon teveel mensen met auto’s en dit kan schoner en economischer.