Heel Nederlands
Image default
Electronica en Computers

PC’s versus mobieltjes

Mobieltjes zijn de afgelopen jaren super populair geworden. Er zijn bijna geen mensen meer die niet een moderne smartphone hebben. Maar er zijn ook personal computers die er al tientallen jaren zijn in tegenstelling tot de smartphones. Om verscheidene redenen zien mensen computers en smartphones als dingen die tegen elkaar overstaan. Want als we één ding zeker weten, is het dat mensen graag over de raarste dingen gaan discussiëren. Dan wordt een pc game vergeleken met een mobile game terwijl de twee compleet onvergelijkbaar zijn. Maar spellen die voor smartphones gemaakt worden kunnen heel veel dingen niet die personal computers wel kunnen. Daarover straks meer. Maar het echte verschil tussen personal computers en smartphones is de productiviteit van de één versus de ander.

Gamen is waar PC’s het echt winnen

Als je kijkt naar de nieuwste smartphones zie je dat zo een smartphone ongeveer hetzelfde is als een rtx 3060 ti kopen en misschien denk je dat zo een dure videokaart in het nadeel is van de personal computers maar dan denk je verkeerd. Want die videokaart heb je toch echt wel nodig voor gamen. Maar dat is nog niet eens het echte probleem met mobile gaming. Want het probleem van de videokaart kun je ook stellen met consoles en die zijn toch wel populair met gamers. Het grotere probleem met smartphones is dat het onmogelijk kleine schermpjes zijn en mobile games hebben geen analoge controls. Analoge controls betekent fysieke knopjes die je kunt indrukken. Bij een PC is dat meestal een toetsenbord en muis en bij consoles is het een controller. Je kunt dan gewoon voelen waar de knoppen zitten wat helpt bij de juiste knoppen in te drukken.

Productiviteit

Dus je hebt nu eindelijk een refurbished game pc gekocht of een splinternieuwe game pc maar alle hippe mensen gebruiken hun mobieltjes constant. Hier is het ding met productiviteit. Tenzij je echt hele specifieke tools nodig hebt (photoshop bijvoorbeeld) kun je alles zonder al te veel hulp doen. Mensen vertellen en schrijven al duizenden jaren verhalen die ons tot tranen bedwingen. Waarom zou je een writer app nodig hebben om een schrijver te kunnen worden terwijl tot ongeveer 200 jaar geleden schrijvers alles met de hand moesten schrijven? Smartphones zijn wel een klein beetje handig als je geen laptop hebt en veel onderweg bent. En voor communicatie is een smartphone ook geen slecht idee.

Welke moet je dan kiezen?

Je moet niet tussen de twee kiezen. Je kan het beste gewoon beide apparaten hebben. Iedereen moet nog wel eens iemand anders bellen en je wilt ook iets te doen hebben op WC. En je kunt zelfs een laptop niet constant overal mee naartoe nemen. Als je in een trein zit kun je vrij gemakkelijk op de laptop aan het werk met een tafeltje maar als je in de bus zit moet je wel een beetje wanhopig zijn om dan de laptop erbij te pakken. Maar aan het eind van de dag hebben de PC en smartphone beide hun nut. De meeste mensen gaan nu voor een laptop plus smartphone combinatie aangezien heel veel mensen mobiliteit lekker belangrijk vinden. Dat is mooi voor hun.