Heel Nederlands
Image default
Zakelijk

Voordelen van een eigen onderneming starten

In principe kan iedereen een eigen onderneming starten. Heb je een hobby, passie of een bepaalde expertise en wil je daar graag je geld mee verdienen? Dan is het een goed idee om je eigen bedrijf te starten. Het starten van een eigen bedrijf kent natuurlijk nadelen, maar ook vele voordelen. Enkele voordelen worden hier op een rijtje gezet.

Vrijheid

Het grootste voordeel dat door zzp’ers gegeven wordt, is het hebben van vrijheid. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan je baas, want je bent eigen baas. Daardoor bepaal je ook zelf welke opdrachten je wel of niet aanneemt en hoeveel tijd je kwijt bent aan je werk. Je kan vrij nemen wanneer je wil, je kan op vakantie wanneer je wil, je bent niet aan tijd gebonden. Je werktijden bepaal je zelf. In loondienst heb je altijd te maken met collega’s waar je rekening mee moet houden en waar je verantwoording voor moet afleggen.

Hoger uurtarief

Als zzp’er kan je zelf je uurtarief bepalen. Wel moet het natuurlijk in lijn zijn met de markt waarin je opereert, anders vraagt niemand jou voor opdrachten. Over het algemeen is het wel zo dat je uurtarief als zzp’er vaak een stuk hoger ligt dan je uurloon als je in loondienst bent. In loondienst moet je altijd vragen om loonsverhoging en dan ben je er niet zeker van dat je het daadwerkelijk krijgt. Als zzp’er kan je er zelf voor kiezen om je tarief te verhogen.

Belastingvoordeel

Als zzp’er betaal je minder belasting dan wanneer je in loondienst bent. Ook kennen zzp’er bepaalde belastingvoordelen. Veel dingen kan je ook van de belasting aftrekken. Als je bijvoorbeeld een zakelijke auto hebt, kan je de kosten die je kwijt bent aan deze auto aftrekken van de belasting. Je mag de auto ook voor privé doeleinden gebruiken, tot 500 kilometer per jaar. Rijd je meer dan 500 privé kilometers per jaar, moet je bijtelling betalen. Dit wordt gecontroleerd door middel van je rittenregistratie die je verplicht bij moet houden. 

 

Gerelateerde artikelen

Hier let je op bij het kiezen van een webdeveloper

Keerwanden bij Beton Industrie Noordwijkerhout

Kassarollen kopen: hoe doe je dat?