Heel Nederlands
Image default
Woningen

Wat is een taxatierapport?

Voordat we hier op verdergaan leg ik eerst de betekenis van een taxatie uit. Een taxatie komt neer op de waardebepaling van een woning door een taxateur die de desbetreffende woning beschouwt en examineert. Deze vastgestelde marktwaarde wordt gebruikt bij zowel de aan als verkoop van een woonobject, het rondkrijgen van een financiering of het wordt gebruikt voor het vaststellen van een verdeling bij echtscheidingen. Wil jij ook een woning kopen? Laat dan een rapport opstellen bij taxatie Haarlem, hier wordt je uitstekend geholpen en kom je een stap dichterbij met het aankopen van jouw droomhuis.

Wat doet een taxateur?

Een taxateur onderzoekt woningen. Als hij de woning grondig heeft geïnspecteerd, dan zal hij een taxatierapport opstellen. Een taxateur zal tijdens zijn bezoek op een aantal belangrijke punten letten:

  • Het beoordelen van een mogelijke verbouwing en de meegeleverde verbouwingsspecificatie.
  • De bouwkundige staat van de woning
  • De staat van het onderhoud van de woning
  • De locatie van de woning
  • De grootte en de indeling van de woning
  • De kwaliteit van het uiterlijk van de woning

Wat staat er in een taxatierapport vermeld?

In een taxatierapport staan een aantal belangrijke gegevens over de desbetreffende woning. De marktwaarde van de woning, de WOZ-waarde, alle gegevens afkomstig vanuit het Kadaster, potentiële bodemverontreiniging en tot slot of de woning is afgegeven als erfpacht en of het op eigen grond is gebouwd.

Wat gebeurt er met een taxatierapport?

In een taxatie rapport wordt volgens bepaalde protocollen de verkoopwaarde van een huis vastgesteld. Nadat een taxateur zo’n rapport heeft opgesteld, wordt het altijd gecontroleerd bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) om te controleren of het rapport volgens de wettelijk verplichte richtlijnen en kwaliteitseisen zijn opgesteld. Mocht het zijn dat het rapport volgens de juiste richtlijnen is opgesteld, dan kan het taxatie rapport gebruikt worden om een woning te bekostigen bij een geldverstrekker zoals een reguliere of een vastgoed bank.

Kom eens lang bij taxatie Haarlem, zij helpen jou graag verder.