Heel Nederlands
Image default
Woningen

Porselein versus keramische tegels: welke vloer is het beste?

Kiezen tussen porselein en keramische tegels

Als het gaat om het installeren van nieuwe tegels, zijn zowel porselein als keramiek uitstekende materialen. Ze zijn allebei duurzaam, gaan lang mee en zijn verkrijgbaar in een assortiment van kleuren en stijlen. Maar er zijn natuurlijk enkele belangrijke verschillen en voordelen van beide materialen. Identificeer dus uw belangrijkste vloerprioriteiten en kijk welk materiaal het beste werkt voor uw volgende project.

Klei-gebaseerde en ovengestookte

Ondanks hun talrijke verschillen, keramische en porseleinen tegels zijn beide op klei gebaseerd. Porseleinen tegels worden beschouwd als een subtype van keramische tegels. Hoewel beide tegels in een oven worden gebakken, worden keramische tegels op een lagere temperatuur gebakken, waardoor ze zachter, minder dicht en poreuzer worden. Porseleinen tegels zijn het meest duurzame type tegel omdat ze op een hogere temperatuur worden gebakken.

De gebakken afwerking

Als het gaat om de afwerking van porselein en keramische tegels, er zijn opties. Als de tegels voor het leggen slechts één keer door de oven zijn gegaan, worden ze als ongeglazuurd beschouwd. Beide materialen kunnen echter worden geglazuurd, wat betekent dat ze een tweede keer in de oven worden gebakken met glazuur. Glazuur kan worden gebruikt om verschillende kleuren, patronen en texturen te creëren.

Bovendien kunnen geglazuurde, porseleinen en keramische tegels worden gecoat met afdichtmiddelen en afwerkingen zodra ze in uw huis. Hoewel dit niet nodig is, kan een doordringende sealer ervoor zorgen dat uw tegel langer meegaat. Praat met professionals van Flooring America en vraag of ze denken dat een extra kit nodig is na hun vakkundige installatie.

De voor- en nadelen op een rijtje zetten

Keramische tegels zijn zonder meer de meest betaalbare optie . Bovendien is het gemakkelijker te installeren vanwege het zachte oppervlak en is het gemakkelijker verkrijgbaar. Het zachte oppervlak kan echter ook een probleem zijn, omdat het niet zo duurzaam is als porselein. Keramiek mag niet worden gebruikt in gebieden die meer worden blootgesteld aan water, zoals douches en terrassen, omdat het een hoge absorptiesnelheid heeft. Een ander punt om te overwegen, is dat keramische tegels van nature koel zijn; het is uitstekend geschikt voor warme klimaten, maar kan oncomfortabel zijn in de wintermaanden of koudere klimaten. Qua moeilijkheid van het leggen valt het te vergelijken met het leggen van een houten vloer, niet heel eenvoudig dus en vakkennis is zeker nodig. 

Porselein is daarentegen duurder. Het kan zelfs tot 60 procent meer kosten dan de gemiddelde keramische tegel. Deze kosten komen echter niet zonder enkele fantastische voordelen. Het is duurzaam, veelzijdig en waterbestendig, waardoor het een uitstekende keuze is voor badkamers, terrassen en wasruimtes. Hoewel de duurzaamheid een geweldig voordeel is, vooral als u in een drukbezocht gebied installeert, is een natte zaag met een diamantblad nodig om netjes door het materiaal te snijden. Vanwege het lastige installatieproces is professionele installatie de beste optie voor porseleinen tegels, wat zal bijdragen aan uw budget.