Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

3 tips voor automatiseren logistiek

Ben je van plan om de logistiek te automatiseren? Dan geven wij graag tips om ervoor te zorgen dat dit goed verloopt

1. Overweeg het gebruik van automatisch geleide voertuigen

Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s) worden snel een hoofdbestanddeel van de moderne industrie en fabricage. AGV’s kunnen navigeren zonder dat er bestuurders of operators aan te pas komen, en gebruiken sensoren en software om vooraf bepaalde routes te volgen. Dit kan leiden tot grotere efficiëntie en productiviteit, en tot lagere arbeidskosten. Bovendien kunnen AGV’s de veiligheid helpen verbeteren door het risico van menselijke fouten te verminderen. Automatisch Geleide Voertuigen zijn flexibel en veelzijdig, en kunnen een grote verscheidenheid aan materialen vervoeren. Ze kunnen ook gemakkelijk in bestaande systemen en werkstromen worden geïntegreerd. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, zullen Automatisch Geleide Voertuigen waarschijnlijk een nog belangrijkere rol gaan spelen in industrie en fabricage.

2. Geleidelijk een geautomatiseerd systeem invoeren

Geautomatiseerde systemen kunnen veel voordelen bieden ten opzichte van traditionele handmatige systemen, zoals meer efficiëntie en productiviteit. Het is echter belangrijk zorgvuldig na te gaan wat de beste manier is om een geautomatiseerd systeem in een bestaande operatie in te voeren. Een mogelijkheid is om handmatig bediende apparatuur geleidelijk door geautomatiseerde te vervangen. Zo kan bijvoorbeeld een Automatisch Geleide Voertuig (AGV) worden ingevoerd om materiaaltransporttaken af te handelen, zodat werknemers vrij komen voor andere taken. Deze geleidelijke aanpak kan helpen verstoringen tot een minimum te beperken en de werknemers de gelegenheid geven met het nieuwe systeem vertrouwd te raken voordat het volledig wordt ingevoerd.

Geïnteresseerd in het optimaliseren van de interne logistiek? Bekijk hier de mogelijkheden van Kumatech

3. Gebruik software om voertuigen te plannen en te leiden

Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) worden steeds populairder in een groot aantal industrieën. Deze veelzijdige machines kunnen gebruikt worden om zware ladingen door een fabriek of magazijn te verplaatsen, en ze kunnen uitgerust worden met allerlei hulpstukken voor verschillende taken. Misschien wel het belangrijkst is dat AGV’s kunnen worden geprogrammeerd om vooraf bepaalde routes te volgen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in drukke omgevingen. Er zijn een aantal softwarepakketten beschikbaar die gebruikt kunnen worden om AGV vloten te plannen en te beheren. Met deze programma’s kunnen gebruikers routes bepalen, prioriteiten stellen, en de voortgang van individuele voertuigen volgen. In veel gevallen kan de software ook geïntegreerd worden met andere systemen, zoals databases voor voorraadbeheer. Door software te gebruiken voor het plannen en beheren van AGV wagenparken kunnen bedrijven de efficiëntie verbeteren en de kans op ongelukken verkleinen.