Heel Nederlands
Image default
Woningen

Moet je een adreswijziging doorgeven als je op kamers gaat?

Eindelijk is het zover! Je kunt als student op kamers. Misschien is het wel de eerste keer dat je het ouderlijk huis verlaat. Enorm leuk, maar het kan ook veel stress opleveren. Je moet immers veel zaken regelen. Hoe zit het eigenlijk met de adreswijziging?

Het belang van adreswijziging

Misschien staat het niet zo hoog op je prioriteitenlijstje, maar een adreswijziging is enorm belangrijk. Je kunt natuurlijk al je post door laten sturen naar je ouders, maar dit is niet erg handig. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om je adreswijziging door te sturen.

Inschrijving gemeente

De kans is groot dat je kamer niet in dezelfde gemeente is als waar je voorheen woonde. Het is dan ook zaak om jezelf in te laten schrijven bij de gemeente waar je kamer staat. Dit kun je al één maand voordat je naar je kamer verhuist doen. Bij veel gemeenten is dit tevens online te regelen. Mocht dit niet zo zijn, dan maak je een afspraak bij de sectie burgerzaken.

Het fijne van inschrijving bij de gemeente is dat die jouw adreswijziging al doorstuurt aan een groot aantal instanties. Denk bijvoorbeeld aan verzekeraars, de gemeente waar je eerst stond ingeschreven en allerlei overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst.

Dat maakt inschrijving ook van cruciaal belang: veel studenten vragen huurtoeslag aan op hun kamer. Als je niet ingeschreven staat in je kamer, dan kan je hier dus ook geen huurtoeslag voor aanvragen. Let hier dus op, want anders loop je veel geld mis!

Adreswijziging doorgeven aan andere instanties

Hoewel je na inschrijving bij de gemeente dus al bij veel instanties bekend bent onder je nieuwe adres, is het belangrijk om bij andere instanties zelf je adreswijziging door te geven. Het gemakkelijkst is om voor jezelf even een lijstje te maken van alle abonnementen die je hebt – dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door via Internetbankieren te bekijken wie allemaal geld van je rekening schrijft.

– Huisarts, tandarts en apotheek – mocht je dezelfde zorgverleners houden dan dien je zelf je adreswijziging door te geven. Dit kan je vaak via de e-mail doen, maar soms moet je ze even bellen. Houd er wel rekening mee dat als je ver weg verhuist het verstandig kan zijn een nieuwe huisarts te zoeken

– Bank

– Sportschool

– Tijdschriften / Krant

– Onderwijsinstelling

– Mobiele provider

Verhuizen is dus niet alleen een kwestie van spullen sjouwen, maar het kost ook op andere vlakken veel moeite! Kan jij wel een handje gebruiken bij de verhuizing? Raadpleeg Actie Verhuizingen Eindhoven.