Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Vloerverwarming zelf aanleggen

Je kunt meer dan je denkt. Niet alles hoeft gedaan te worden door dure specialisten en mensen die hiervoor hebben gestudeerd. Soms kun je beter beginnen aan een klein (of groot) doe-het-zelf project. Dat doe je vaak om de kosten te drukken en daar geven we je groot gelijk in. Zo kun je dat ook doen met de vloerverwarming zelf aanleggen. Dit is een project dat veel mensen overwegen om te besparen op installatiekosten en om meer controle te hebben over het proces. Het is echter belangrijk om te weten dat het aanleggen van vloerverwarming een technische klus is die nauwkeurig en vakkundig moet worden uitgevoerd. Voordat je begint, moet je je goed voorbereiden en ervoor zorgen dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt.

Type verwarming

Voordat u begint met een vloerverwarming zelf aanleggen, moet je beslissen welk type verwarming het beste bij je behoeften past. Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarming: water en elektrische verwarming. Een vloerverwarming met water wordt gevoed door een verwarmingssysteem dat water door buizen onder de vloer stuurt. Elektrische verwarming maakt daarentegen gebruik van elektrische verwarmingselementen. Het is belangrijk om te weten dat elektrische verwarming meestal eenvoudiger zelf aan te leggen is dan een vloerverwarming die met water verwarmt.

De details bij vloerverwarming zelf aanleggen

Als je eenmaal hebt besloten welk type verwarming je wilt gebruiken, moet je bepalen hoeveel verwarming je nodig hebt. Dit hangt onder andere af van de grootte van de ruimte en het gewenste verwarmingsniveau. Je moet ook beslissen waar de verwarming moet worden geïnstalleerd. In de meeste gevallen is het het beste om de verwarming onder de vloerbedekking te installeren. De vloerbedekking kan in een dergelijk geval iets van een tapijt zijn, maar ook een houten vloer of een gietvloer. Om te beginnen met de vloerverwarming zelf aanleggen, moet je wel weten hoe (en of) je onder je huidige vloer komt en eventueel hoe je hem eruit zou kunnen slopen. 

Materiaal 

Voor het aanleggen van vloerverwarming heb je bepaalde materialen nodig. Hierbij kun je denken aan verwarmingselementen, verwarmingskabels, bevestigingsmateriaal en afdekmateriaal. Het is belangrijk om hoogwaardige materialen te kiezen die geschikt zijn voor je specifieke verwarmingstechnologie. Ook is het handig om te kijken naar gereedschap als je ervoor kiest om je vloerverwarming zelf aanleggen. Met de spulletjes die de standaard klusjesman in zijn gereedschapskist heeft liggen, ga je het helaas niet redden. 

Vaardigheden om vloerverwarming zelf aanleggen

Het aanleggen van vloerverwarming vereist ook bepaalde vaardigheden. Als je niet vertrouwd bent met elektrische installaties of technisch onderlegd bent, is het belangrijk om je beperkingen te erkennen en wat taken over te dragen aan een professionele elektricien. Als je besluit om door te gaan met de vloerverwarming zelf aanleggen, is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan en de stappen te volgen die beschreven staan in de handleiding van de vloerverwarming zelf. 

Veiligheid voor alles

Daarnaast is het belangrijk om altijd, zonder enige uitzondering, de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Hoe graag je de vloerverwarming zelf aanleggen ook wilt, het is belangrijk dat je te allen tijde veilig te werk gaat en dat belang niet uit het oog verliest.