Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Verschillende soorten gordijnen: dit zijn je opties

Als jij van plan bent om gordijnen te kopen, dan zal je misschien versteld staan van de hoeveelheid keuze die er is. En toch is het belangrijk dat je de juiste soort aanschaft voor jouw ruimte. Je kunt je misschien voorstellen dat je voor je woonkamer andere exemplaren aan wilt schaffen dan voor een slaapkamer. Het uiterlijk is dan belangrijk, maar ook de functionaliteit. Er worden een aantal verschillende soorten gordijnen verkocht en de onderstaande informatie kun je gebruiken om hier een keuze uit te maken.

 

Gordijnen voor sfeer

Veel mensen kiezen in de woonkamer voor overgordijnen. Deze herken je doordat ze erg dik zijn en het licht volledig tegenhouden. Dat maakt ze ook ideaal voor in de slaapkamer en voor het bevorderen van een goede nachtrust. Overgordijnen zijn bijzonder sfeervol en kunnen een echt huiselijk gevoel creëren. Je doet ze overdag open en ze fungeren als een lijst rondom je raam. ’s Avonds als het donker wordt doe je ze dicht en je voelt direct een warme huiselijke sfeer binnen. Een ander groot voordeel van overgordijnen is dat ze ook isoleren. Als buiten koud is, dan houden ze de warmte beter binnen.

 

Vitrage

Aan het andere einde van het gordijnen spectrum bevindt zich vitrage. Dit heeft voornamelijk een decoratieve functie, want vitrage houdt het licht niet tegen. Een groot voordeel van vitrage is dat mensen buiten niet naar binnen kunnen kijken als het dag is. Heb je ’s nachts je vitrage dicht en het licht aan binnen, dan ben je wel je privacy kwijt. Veel mensen combineren vitrage dan ook met overgordijnen. Overdag vormen ze een sfeervol geheel en stijlvolle raamdecoratie en ’s avonds doe je de overgordijnen dicht voor privacy.

 

Privacy plus zicht naar buiten

Het kan heel goed zijn dat je vitrage te open vindt en dat je overgordijnen te aanwezig vindt. In dat geval kun je kiezen voor inbetweens. Dat zijn gordijnen waar je van binnen door naar buiten kunt kijken, maar iemand die buiten staat kan jou niet zien. ’s Avonds als het buiten donker is en binnen de lichten aan zijn kan men van buiten alleen contouren zien. Je hebt dus nog steeds de privacy die je zoekt, maar verliest niet het ruimtelijke gevoel. Inbetweens zijn minder geschikt voor de slaapkamer omdat ze licht doorlaten en ook minder privacy bieden als overgordijnen.

 

Welke gordijnen zijn het beste voor jou?

De beste manier om te bepalen welke gordijnen jij het beste aanschaft is door te kijken naar de ruimte waarin je ze wilt plaatsen en wat je ermee wilt bereiken. Overgordijnen zijn sfeervol en houden al het licht tegen, maar kunnen de ruimte ook kleiner maken. In de slaapkamer zijn ze daarom ideaal. Wil je een ruimtelijker gevoel en je uitzicht niet verliezen, dan kies je voor vitrage of inbetweens. Vraag jezelf ook goed af hoeveel privacy je nodig hebt en maak je keuze op die manier. De juiste gordijnen zijn een schitterende invulling aan ieder interieur.

 

Liever niet te veel besteden? Bekijk het aanbod goedkope gordijnen!