Heel Nederlands
Image default
Verbouwen

Dit is wat je allemaal met hardhout kan doen

 

Hardhout heeft veel verschillende toepassingen. Veel mensen die aan hardhout denken, denken aan de eerste instantie vaak dat hardhout een typische houtsoort is die voor de tuin gebruikt wordt. Alhoewel dit waar is, wordt hardhout lang niet alleen maar gebruikt in de tuin. De reden dat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn, is dat zij niet beseffen dat er verschillende soorten hardhout zijn en dat het hier om een verzamelnaam gaat.

Hardhout komt van loofbomen

Wat veel mensen zich namelijk niet beseffen is dat het enige wat deze houtsoorten met elkaar verbindt het type boom is waaraan het hout groeit. Hardhout is afkomstig van loofbomen. Dit zijn langzaam groeiende bomen, wat er voor zorgt dat het hout vaak duurder is maar ook compacter. Veel mensen denken daarnaast dat hardhout alleen afkomstig is uit tropische gebieden. Alhoewel dit waar is voor sommige soorten hardhout, zoals mahoniehout en teak geldt dit lang niet voor alle soorten hardhout. Eikenhout en larikshout zijn bijvoorbeeld twee soorten hardhout afkomstig uit Europa.

Hardhout voor buiten

Hardhout wordt dus vaak gebruikt als echt ‘’tuinhout’’. Dit komt doordat hardhout goed bestand is tegen het weer en vaak niet erg vatbaar is voor rot en schimmel. Natuurlijk houdt dit wel in dat je het hout wel goed moet bewerken zodat het beter beschermd is.Hardhout wordt over het algemeen gezien als een zeer betrouwbare en stevige houtsoort. Mede hierdoor wordt het vaak gebruikt voor overkappingen en vlonders.

Hardhout voor meubels

Nu je op de hoogte bent van het feit dat hardhout een verzamelnaam is voor verschillende soorten hout, zijn andere functies van dit type hout je waarschijnlijk al duidelijk geworden. De houtsoorten mahonie, eiken en teak komen namelijk veel terug in meubels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kasten gemaakt van mahoniehout maar ook aan eetkamertafels waarbij het tafelblad gemaakt is van eikenhout. Al met al is hardhout dus een stuk veelzijdiger dan je denkt en kan het voor veel meer zaken gebruikt worden dan alleen voor in de tuin!