Heel Nederlands
Image default
Tuin en buitenleven

Douglas hout: wat is het en waar koop je het?

We maken als duizenden jaren gebruik van hout als bouwmateriaal. Door de eeuwen heen hebben bepaalde houtsoorten de boventoon gevoerd. Één van die houtsoorten is Douglas. Je ziet deze houtsoort vooral veel terug in tuinprojecten zoals schuttingen en tuinhuizen. Maar wat is Douglas hout nu precies? Waarom heb je het nodig? En waar koop je het? In dit artikel alle informatie die je nodig hebt.

Wat is Douglas hout precies?

Douglas hout is dennenhout dat wordt gewonnen van de Douglas spar. Deze bomen komen veel voor in Duitsland en Scandinavië. Dat is redelijk dicht bij huis en dat betekent dat het hout goedkoper is omdat er minder transport voor nodig is om het van de bron bij de klant te krijgen. En omdat het ook onbehandeld al gauw 15 jaar meegaat, is het niet verwonderlijk dat je vaak schuttingen en tuinhuizen van Douglas hout tegenkomt.

Waarom kies je voor Douglas hout?

Buiten de prijzen om is Douglas hout dankzij de lange levensduur erg populair. Het hout is stevig genoeg om lang mee te gaan maar laat zich makkelijk bewerken. Daarom kun je er ook eenvoudig grotere projecten zoals een tuinhuisje met veranda van bouwen. Wanneer je het hout nog nabewerkt met beits, verleng je de levensduur aanzienlijk.

Waar koop je het?

Je kunt Douglas hout in Roosendaal kopen bij je lokale houthandel. Het is mogelijk om standaardafmetingen te kopen of je kunt je planken en balken op maat laten zagen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om het hout te laten schuren zodat je het thuis direct kunt gebruiken. Let vooral ook op de lengte van je planken en balken. Als je langere planken nodig hebt is het aan te raden om je materiaal te laten bezorgen. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden bij je lokale houthandel in Roosendaal.