Heel Nederlands
Image default
Sport

De belangrijkste sportcijfers van Nederland uitgelegd

Nederlanders zijn een beweeglijk volkje. Meer dan de helft van de bevolking van 12 jaar en ouder sport minimaal één keer per week. Meer dan 2 miljoen mensen beoefenen volkssport nummer 1, en dat is voetbal. Ook andere teamsporten zoals hockey en volleybal zijn populair. Maar niets is zo populair als individuele sporten zoals fitness of hardlopen. Maar wat betekenen al die gegevens nu eigenlijk? Hoe zie je ze in het juiste verband? In dit artikel meer informatie over sportend Nederland!

Sporten of bewegen?

Er bestaat in de meeste gevallen een duidelijk verschil tussen sporten en bewegen. Alleen bij fitness is dit verschil niet heel erg duidelijk. Er zijn wel steeds meer sporten bijgekomen die uit de fitnesswereld komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan cross-fit, waar zelfs wedstrijden in gehouden worden. Maar het draait vooral om genoeg bewegen en daar vallen ook tuinieren, fietsen en wandelen of dansen onder.

Hoe ambitieus zijn we?

Nou behoorlijk! Nederland heeft een zogenaamde top-10 ambitie. Dat betekent dat we als land structureel tot de tien beste topsportlanden ter wereld willen behoren. Lukt dat als klein landje? Je staat er misschien van te kijken maar Nederland scoort maar liefst 7e en sleept dus heel wat sportprijzen in de wacht!

Hoe doet Nederland het in vergelijking met de rest van de wereld?

Allemaal leuk, die cijfers. Maar hoe goed doen we het nu eigenlijk in vergelijking met de rest van de wereld? Nederland doet het vrij goed binnen Europa. Wanneer we uitgaan van inwoners vanaf 15 jaar oud scoort Nederland met een sportdeelname van 56% 4e op de lijst. Alleen de noordelijke landen Zweden, Denemarken en Finland bewegen nog meer. En op het gebied van recreatief bewegen is Nederland helemaal koploper! En niet zo’n beetje ook. Waar het gemiddelde in Europa op ongeveer 45% ligt, is dit in Nederland maar liefst 80%! We hebben het dan over wekelijks bewegen.