Heel Nederlands
Image default
Energie

Overstappen van energieleverancier uitgelegd

Wil je overstappen van energieleverancier en weet je niet goed waar je moet beginnen? Je bent niet de enige. Doordat er een groot aantal leveranciers te vinden zijn, is het lastig om hier de beste uit te kunnen pikken. Daarnaast verschillen de prijzen aanzienlijk, wat de keuze nog lastiger gaat maken. Er zijn drie verschillende opties om een overstap te regelen, welke allemaal een ander plan van aanpak hebben. Onderstaande informatie vertelt jou daarom per optie wat het inhoudt en hoe je dit het beste aan kunt pakken, zodat je direct aan de slag kunt gaan met jouw eigen overstap. 

Overstappen van energie door een veiling

Een van de manieren om het overstappen van energieleverancier te regelen is door over te stappen via het Energiecollectief. Hier kun je jezelf vrijblijvend voor inschrijven en is bedoeld als online veiling voor energieleveranciers. In feite wint de leverancier met het scherpste bod, waarna je met jouw inschrijving direct na de veiling een aanbod krijgt van deze leverancier. De Consumentenbond stuurt jou een bevestigingsmail bij akkoord, waarna jouw gegevens door worden gegeven aan de leverancier. De rest van het contract wordt direct onderling geregeld, waardoor jij niets meer hoeft te doen. 

De energievergelijker

Je kunt er ook voor kiezen om een energievergelijker te gebruiken. Overstappen van energieleverancier kan immers lastig zijn als je niet precies weet wie de goedkoopste energieleverancier is. Zo’n vergelijker toont jou alle mogelijke opties in jouw regio aan de hand van jouw wensen. Denk hierbij aan een contractduur, de tarieven en welk soort energie je hebben wilt. Als je een energieleverancier gevonden hebt en het contract aanvraagt, wordt alles voor jou geregeld. Je hoeft jouw oude contract dus niet op te zeggen en hoort van jouw nieuwe aanbieder wanneer jij aangesloten bent. 

Regel het zelf

Als laatste kun je het overstappen van energieleverancier uiteraard ook zelf regelen. Hiervoor moet je goed weten wat de voorwaarden van je huidige aanbieder zijn, zodat je alle andere leveranciers hiermee kunt vergelijken. Zorg er hierbij wel voor dat je overal op let. Ga dus niet gelijk uit van de prijs die er staat, maar lees ook de voorwaarden en eventuele berekeningen. Je kunt jezelf daarna aanmelden bij de leverancier en zegt je oude contract op. Om dit allemaal te kunnen doen, zul je dus genoeg tijd moeten nemen. Het eindresultaat is echter wel dat je gaat besparen op jouw jaarrekeningen. Vergelijk energie als je dus geld wil besparen.