Heel Nederlands
Image default
Electronica en Computers

Dure tijden? Zo bespaar je op je printkosten en supplies

Boodschappen, brandstof, gas & licht, zorgkosten … vrijwel alles is en wordt flink duurder. Geen wonder dat vele huishoudens en bedrijven kijken naar besparingsmogelijkheden. Eén van die vele mogelijkheden is met name voor bedrijven (groot en klein) interessant. Neem hiervoor je eigen printgedrag onder de loep. Wat kan er anders? Met de tips hieronder bespaar je al gauw tientallen euro’s per maand. 

Kies voor cartridges en/of toners van een huismerk

Voor vrijwel alle printers geldt, dat er tegenwoordig een alternatief is voor de toners of cartridges die erin gaan. Zo kun je een originele cartridge met, bijvoorbeeld, HP inkt vervangen voor een cartridge van een huismerk. Dit zijn veelal gerecycleerde cartridges die vaak ook nog eens bijna de helft meer inkt bevatten dan originele cartridges. Ze moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen voordat ze op de markt komen, dus dan weet je zeker dat je iets goeds in handen hebt voor minder geld.

Bedenk vooraf of het écht nodig is om iets te printen

Iedere afdruk kost geld. Het kost je papier, inkt of tonerpoeder en stroom. Een afdruk maken met een inkjetprinter met originele cartridges, kost je ongeveer € 0,017 cent. Klinkt weinig, maar bij elkaar opgeteld kan dit snel oplopen. Veel dingen kunnen tegenwoordig prima digitaal bewerkt, bewaard en gepresenteerd worden. Door vaker ‘paperless’ te werken, ben je milieubewust bezig en gaat je inktcartridge of toner langer mee.

Print in zwart-wit voor lagere verbruikskosten

Is een kleurenprint echt nodig of volstaat een zwart-witafdruk ook? Cartridges met kleur (CMY) zijn duurder dan de cartridges met alleen zwarte inkt. Zeker wanneer je een verslag of rapport met afbeeldingen moet printen, is het handig om eerst een proefafdruk in zwart-wit te printen. Je kunt dan waar nodig de opmaak nog aanpassen zonder inkt te verspillen.

Print dubbelzijdig om papier te besparen

Heb je een all-in-one-printer? Dan biedt deze waarschijnlijk de mogelijkheid om moeiteloos dubbelzijdig te printen. Hiermee kun je een berg papier besparen. Heeft je printer geen functie om dubbelzijdig te printen? Dan kan het ook handmatig. Druk dan eerst de oneven paginanummers, draai de blaadjes om en print vervolgens de even paginanummers. Hierbij moet je wel goed opletten, want als er iets mis gaat kost het je juist meer papier en inkt.

Tot slot: gebruik en reinig je printer regelmatig

Dit geldt met name voor inkjetprinters. De printkop die de inkt op het papier spuit kan verstopt raken als ‘ie langere tijd inactief is. Het is daarom belangrijk dat je deze regelmatig reinigt via het voorgeprogrammeerde reinigingsprogramma. De printer spuit de spuitkanaaltjes schoon zodat je daarna weer goede afdrukresultaten krijgt. Hierbij gaat wel wat inkt verloren, maar een nieuwe printer of printkop aanschaffen is een stuk prijziger.