Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

Welke verschillende soorten lichten zijn er?

Wanneer het gaat over huishoudelijke verlichting verdelen we dat in Nederland onder in verschillende categorieën. Zo heb je algemene verlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting en accent verlichting. Hiernaast heb je ook verschillende soorten lampen die invloed hebben op de soort verlichting die je binnen een ruimte creëert.

Algemene verlichting

Algemene verlichting wordt in Nederland vaak ook basis verlichting genoemd. Het doel van algemene verlichting is om te zorgen dat er genoeg licht in een gehele ruimte is om alles te kunnen zien. Denk dus aan een hangende lamp die er voor zorgt dat de hele kamer verlicht is wanneer deze aanstaat.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft als doel om een bepaald gevoel te geven aan een kamer. Denk bijvoorbeeld aan knusse lampjes die naast een televisie hangen of staande hoeklampen. Deze zijn vaak puur als decoratie bedoeld en voegen vooral sfeer toe aan een kamer.

Functionele verlichting

Functionele verlichting is een soort verlenging van algemene verlichting. Denk hierbij aan lampen die een kantoor extra goed verlichten. Je ziet ook dat de laatste jaren ledverlichting bij sportvelden wordt gebruikt. Ledverlichting bij sportvelden werkt namelijk heel goed aangezien ledverlichting sterk licht afgeeft, lang meegaat en duurzaam is.

Accentverlichting

Accentverlichting dient als een lichtbron die op een bepaald voorwerp nadruk legt. Denk bijvoorbeeld aan musea die licht schijnen op hun kunstwerken. Ook zie je dat steeds meer mensen dit in hun eigen woonhuizen toepassen. Zo worden vitrines waarin bijvoorbeeld servies staat opgediend nu vaak verlicht om aandacht naar deze decoratie te trekken. Dit accentverlichting geeft vaak ook een luxer gevoel aan kamers. Hierom werkt deze verlichting het best als u een grote en open ruimte heeft waar u in het midden hiervan iets tentoonstelt.

Decoratieve verlichting

Ten slotte is er nog decoratieve verlichting. Deze verlichting is altijd tijdelijke verlichting waarbij ruimtes en objecten versierd worden voor tijdens feesten. Denk aan verlichtingen bij een bruiloft of zelfs de lampjes waarmee u de kerstboom versierd. Het echte verschil tussen decoratieve verlichting en sfeerverlichting is dus dat sfeerverlichting altijd hangt en decoratieve verlichting wordt slechts voor enkele gelegenheden gebruikt.