Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

De voor- en nadelen van een peuteropvang Den Haag

Een buitenschoolse opvang kan een goede oplossing zijn voor werkende ouders. Je hebt namelijk een plek om je kind in een veilige omgeving te laten spelen, waar ze in de gaten kunnen worden gehouden door het personeel van de bso. Maar toch heeft ook een buitenschoolse opvang enkele nadelen, waardoor je toch misschien voor een ander alternatief zou gaan. Hieronder staan de voor- en nadelen beschreven, en vind je enkele alternatieven die je zou kunnen overwegen naast een peuteropvang in Den Haag.

De voordelen van een kinderopvang

Zoals al is beschreven, komt een buitenschoolse opvang vaak erg gelegen voor ouders die erg lange werkdagen draaien. Je hoeft dus niet tussen je werk door te gaan rijden, of eerder weg te gaan. Je kan gewoon blijven werken, waardoor je geen inkomen misloopt. Daarnaast kan het ook wel eens fijn zijn om op een vrije dag je kind toch naar de kinderopvang te sturen, zodat je een keer tijd voor jezelf kan vrijmaken. Een ander voordeel is het sociale contact dat je kind leert tijdens het spelen met andere kinderen op de opvang. Je kind zal leren hoe je lief met anderen om moet gaan en hoe je moet delen. Een kinderopvang is daarnaast speciaal ingericht voor het opvangen van kinderen, waardoor de kinderen waarschijnlijk ook een grotere ruimte hebben om te spelen dan thuis.

De nadelen van een peuteropvang

Het kan misschien wel beter uitkomen om je kind naar een buitenschoolse opvang te brengen, maar tegelijkertijd raak je ook de invloed kwijt over je kind. Dit komt omdat de regels die jij voor je kind hebt gesteld, misschien niet worden nageleefd op de kinderopvang, waardoor je kind verward raakt over wat wel en wat niet mag. Ook zijn kinderen erg goed in het kopiëren van gedrag van anderen, waaronder slechte manieren. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van de opvang, maar bij een grote opvang zijn er vaak te veel kinderen om constant toezicht op te houden. Hierdoor zien de verzorgers niet altijd wat er gebeurt.

Enige alternatieven

Als je deze nadelen toch zwaarder vindt wegen dan de voordelen, dan kan je ook kiezen voor enkele alternatieven. Zo kan je een gastouder regelen, bij wie je kind kan worden opgevangen, zodat je zeker weet dat er altijd oog op je kind wordt gehouden. Een ander alternatief is opvang bij vrienden. Dit is hoogstwaarschijnlijk de goedkoopste keuze, omdat je vaak niet hoeft te betalen voor een vriendendienst.

https://www.dakkindercentra.nl/peuteropvang/