Heel Nederlands
Image default
Beauty en verzorging

Bovenooglidcorrectie: belangrijke informatie op een rijtje

Bij last van hangende oogleden of zware oogleden, kun je overwegen een bovenooglidcorrectie te nemen. Hangende of zware oogleden kunnen immers zorgen voor hoofdpijn, gezichtsvermindering of een vermoeide blik. Een bovenooglidcorrectie kan deze problemen verhelpen en wordt dan ook beschouwd als één van de meest dankbare ingrepen in de plastische chirurgie. In deze blog lees je allerlei belangrijke informatie over een bovenooglidcorrectie: van informatie over het verloop van de behandeling tot het herstel.

Het verloop van de behandeling

Tijdens een bovenooglidcorrectie wordt overtollig huid en vet verwijderd. Dit wordt in een aantal stappen gedaan. Allereerst wordt de overtollige huid afgetekend. Op die manier weet de chirurg precies wat er weggehaald moet worden aan huid en vet. Vervolgens wordt er een lokale verdoving in de bovenoogleden geïnjecteerd. Hierdoor verloopt de behandeling pijnloos en wordt er alleen wat druk ervaren tijdens de ingreep. Nadat de verdoving ingewerkt is en er gecontroleerd is of er geen pijn meer gevoeld wordt, kan het overtollige weefsel verwijderd worden. Hiervoor worden er kleine incisies gemaakt in de plooi van de oogleden, waardoor het litteken niet goed zichtbaar zal zijn. Na het verwijderen van het overtollige weefsel worden de incisies gehecht en afgeplakt met pleistertjes. Deze ingreep duurt meestal een half uur tot een uur lang.

Herstel na de ingreep

Na de ingreep kun je meestal na een half uurtje naar huis, afhankelijk van hoe goed je je voelt. Wel is het belangrijk dat je vervoer terug naar huis hebt, want zelf terugrijden na deze ingreep wordt sterk afgeraden. Je ogen zijn immers gezwollen en wat geïrriteerd, waardoor deelnemen aan het verkeer niet verstandig noch veilig is. Verder wordt aangeraden om de week na de ingreep vrij te nemen en het rustig aan te doen. Ook wordt het aangeraden om hoog te slapen met je hoofd, zodat je hoofd hoger ligt dan je lichaam en vocht naar beneden kan zakken. Dit bevordert de genezing. Daarnaast moet er voorkomen worden dat er druk op de ogen komt. Daarom is het belangrijk om niet te sporten, te tillen of ander zwaar werk te verrichten in de eerste week na de behandeling. Ook is het belangrijk om de pleistertjes op de hechtingen goed droog te houden, totdat ze na 4 tot 6 dagen verwijderd worden; wederom om de genezing te bevorderen.

Het eindresultaat

Het zal eventjes duren voordat je het eindresultaat van de bovenooglidcorrectie goed kunt zien. Vooral in het begin zullen er zwellingen en verkleuringen zijn. Na een paar maanden zijn deze zwellingen en verkleuringen weggetrokken en zijn de littekens minder vurig, waardoor het resultaat steeds beter zichtbaar wordt. Gelukkig heb je daarna jaren plezier van een bovenooglidcorrectie. Je hebt niet meer last van hangende oogleden of zware oogleden en bovendien zie je er vaak wat jonger en frisser uit. Soms kan het zijn dat, vooral als je de bovenooglidcorrectie op jonge leeftijd hebt laten uitvoeren, de behandeling na een jaar of tien herhaald moet worden, omdat het verouderingsproces natuurlijk doorgaat.

Eventuele complicaties

Vaak ontstaan er bij een bovenooglidcorrectie geen complicaties. Echter, bij dergelijke ingrepen bestaat er altijd een klein risico. Zoals eerder genoemd zullen er vrijwel altijd zwellingen en bloeduitstortingen ontstaan tijdens en na de behandeling. Dit wordt dan ook niet gezien als een complicatie en kan geen kwaad. Met voldoende rust zal dit langzamerhand wegtrekken. Wat wel als complicaties worden beschouwd zijn bijvoorbeeld infecties of nabloedingen. Belangrijk is om hierbij contact op te nemen met de behandelaar.