Heel Nederlands
Image default
Banen en opleidingen

Alles over werken in de installatietechniek

Installatietechniek is een erg grote industrie waar verschillende technieken worden gebruikt. De sector is verbonden met de industrie en de bouw. Het draait niet alleen om het ontwerpen en aanleggen van installaties maar ook het onderhoud van deze installaties. De definitie van installatietechniek is het samenstellen van componenten tot een technisch functioneel geheel. Toch reikt deze definitie niet over het hele begrip installatietechniek. Daarom leggen wij in dit artikel uit wat het begrip installatietechniek precies inhoudt. 

De sectoren binnen de installatietechniek

Installatietechniek bedrijven kunnen worden verdeeld in twee verschillende groepen. De groep W die voor de werktuigbouwkundige installaties zorgt en de groep E die voor elektrotechnische installaties zorgt. Daarnaast worden ook nog allerlei andere installaties zoals transport en koeltechniek. In de meeste gevallen gaat het over centrale verwarming, vloerverwarming, gas, water en sanitair. De taken van een installatiemonteur zijn heel divers. Toch hebben ze altijd te maken met bepaalde installaties die veel voorkomen in het dagelijks leven. Om dit te begrijpen, bespreken we een paar voorbeelden.

Het aanleggen van waterleidingen en verbindingen is een taak die onder de installatietechniek valt. Door leidingen te koppelen en bochten en T-stukken te plaatsen kan er een compleet nieuw systeem worden aangelegd of een oud koperen systeem vervangen worden met de nieuwere en duurzame pvc-leidingen. Dit beroep is voor de meeste mensen bekend als een loodgieter, maar valt ook onder de installatietechniek. Ook het aanleggen van gasleidingen naar bijvoorbeeld de keuken valt onder installatietechniek. Het is namelijk belangrijk dat de gasleidingen goed worden aangelegd en optimaal worden gecontroleerd.

Een ander voorbeeld is het inrichten van een badkamer. Het aansluiten van alle leidingen, wasbakken en de toiletten moet vakkundig gebeuren en er netjes uitzien. Daarnaast moeten de tegels geplaatst worden en hebben de meeste badkamers ook vloerverwarming. Dit werkt wordt daarom vaak gedaan door mensen in de installatietechniek. Het laatste voorbeeld is dak en zinkwerk. Hemelwaterafvoer zoals dakgoten worden geplaatst door installatiemonteur omdat dit precisie vereist. Op deze manier wordt lekkage voorkomen en is de installatie van de dakgoten netjes afgewerkt. Op zoek naar een baan? Bekijk de vacatures installatietechniek

Werken in de installatietechniek

Als je wilt gaan werken in de installatietechniek werk je vaak voor een installatiebedrijf. Dit bedrijf kan een specifieke functie hebben, zoals een badkamer of keuken bedrijf die deze verkoopt maar ook installeert. De monteurs voeren projecten uit in de wereld van de woningbouw, utiliteit en industrie. Nieuwbouw en renovatie kan hierbij ook aan de orde komen. Het werk in de verschillende sectoren verschilt erg. Je kan namelijk als installatietechniek medewerker worden ingezet op verschillende projecten. Een flexibele instelling is daarom namelijk erg van belang wil je gaan werken in de installatietechniek. Wil je gaan werken in de installatietechniek? Neem contact op met Synsel.

https://synsel.nl/