Laden...

Wat zijn de eetgewoontes in Nederland?

Eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur van een land. Overal houden ze er andere eetgewoonten op na. In mediterraanse gebieden is het heel normaal om pas na negen uur ’s avonds warm te eten. Ook wordt er veel vis gegeten. In Frankrijk eten ze geen boterham zoals wij dat in Nederland kennen, maar eten ze voornamelijk stokbrood. Overal zijn de gewoontes dus anders en de dingen die gegeten worden, verschillen ook per land. Wat valt er te zeggen over de Nederlandse eetcultuur?

Geen culinair hoogstandje

Nederland staat niet bekend om zijn haute cuisine. Wanneer je spreekt over Hollandse pot, bedoelt men voornamelijk aardappels, vlees en groente. Als het even kan, worden de aardappels en de groente door elkaar geprakt, waardoor je stamppot krijgt. Tuurlijk wordt er ook veel rijst en pasta gegeten, maar door de oudere generatie wordt dit wel als exotisch gezien. Omdat er dus voornamelijk aardappels, groente en vlees gegeten wordt, zit er over het algemeen weinig smaak aan het eten. Er wordt relatief weinig gebruik gemaakt van kruiden. In Nederland eet men niet graag pittig.

Eetcultuur

In de meeste landen wordt eten gezien als een mate van gastvrijheid. In Surinaamse of Turkse families wordt vaak heel veel gekookt, zodat iedereen altijd mee kan eten. Dat hoeft van te voren ook niet overlegd te worden. In Nederland zijn we daar iets zuiniger in. Meestal wordt er net voldoende gemaakt zodat het genoeg is voor het hele gezin. Onverwacht mee-eten wordt over het algemeen niet geaccepteerd en van het bezoek wordt verwacht dat ze vertrekt op het moment dat de pannen op tafel komen. In Nederland eten we warm met het avondeten, het liefst vindt dit plaats tussen vijf en zes uur. Na het eten wordt alles meteen opgeruimd, afgewassen of in de vaatwasser gezet. De keuken wordt opgeruimd, de glazen keuken achterwand wordt schoongemaakt en na half zeven is er geen teken meer van leven in de keuken te vinden. 

Natuurlijk is dit enigszins generalistisch geschreven en gaat het er niet overal zo aan toe. Overal zijn uitzonderingen in te vinden. Over het algemeen is dit wel het beeld wat buitenlanders van onze eetcultuur hebben, en in heel veel aspecten zit zeker een kern van waarheid.

 

Tags:

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Er is iets bijzonders aan de zee: haar ritme, haar geuren en haar onmiskenbare belofte van puur genot. Wanneer je aan de kusten van Urk

Voor veel mensen is koffie meer dan zomaar een drankje. Het is een ritueel, een moment van rust of juist de start van een productieve

De avond valt, de drukte van de dag ebt langzaam weg. Het huis wordt stiller, de tuin ruist zacht na in het avondlicht. Dit is

Of je nu een verjaardag, jubileum, of gewoon een gezellig samenzijn viert, een cocktail cadeau pakket van Borreldoosje.nl is altijd een schot in de roos.

Wanneer u door de gezellige straten van Den Bosch wandelt, ontdekt u de rijke culinaire diversiteit die deze stad te bieden heeft. Een parel in

Honing, al duizenden jaren geprezen om zijn culinaire en medicinale kwaliteiten, blijft een favoriet natuurproduct. Vooral bloemenhoning, verkregen uit de nectar van diverse bloemen, staat

Placemats zijn niet alleen praktische accessoires voor je eettafel, maar ook een geweldige manier om je tafelblad te beschermen en wat extra stijl toe te

In de voedselindustrie is de grondstoffen reinigen fase niet alleen een voorbereidende stap; het is een cruciale fase die de veiligheid en kwaliteit van het eindproduct direct

In de agro-industrie is de kwaliteit van de verpakking net zo belangrijk als de kwaliteit van het product zelf. Een verpakkingsspecialist speelt hierin een cruciale

Wanneer u kiest voor een refurbished koffiemachine, is het essentieel om een betrouwbare koffieleverancier zoals Baristocraat te raadplegen voor onderhoud. Een deskundige koffieleverancier speelt een

Online winkelen is tegenwoordig de norm geworden, en dat geldt ook voor onze maaltijden. We hebben vaak drukke schema’s en weinig tijd om te koken,

Het gemak van online kaas bestellen is ongekend, vooral wanneer u dit doet bij een gerenommeerde kaasboer zoals Cromwijk Uw Kaasboer. Deze expert in kaas,

In de wereld van wijnen is natuurwijn een term die steeds vaker opduikt. Deze wijnsoort, gekenmerkt door zijn authentieke smaak en pure productieproces, wint aan

Een feest organiseren kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral als het gaat om het verzorgen van het eten. Een populaire keuze die steeds vaker voorkomt,

Bussloo, gelegen in de prachtige Gelderse streek, biedt niet alleen een serene ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven, maar herbergt ook een verborgen

Wijnliefhebbers in Breda en omgeving hebben het geluk om toegang te hebben tot een overvloed aan keuzemogelijkheden als het gaat om het kopen van wijn.