Heel Nederlands
Image default
ZZP

Belastingdienst en schijnzelfstandigheid: wanneer ben je in gevaar?

Voor zelfstandig professionals is het van cruciaal belang om te navigeren binnen de complexe regelgeving rondom schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst hanteert specifieke criteria om te bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking of echt zelfstandig ondernemerschap. Maar wanneer loopt u als zelfstandig professional het risico om als schijnzelfstandig aangemerkt te worden? En belangrijker nog, hoe kunt u dit risico minimaliseren?

Criteria van de Belastingdienst

De Belastingdienst kijkt naar verschillende factoren om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid:

  • Gezag: Worden er door de opdrachtgever gedetailleerde instructies gegeven over hoe het werk uitgevoerd moet worden?
  • Persoonlijke arbeid: Is de zelfstandig professional verplicht het werk persoonlijk uit te voeren, of mag het ook uitbesteed worden?
  • Beloning: Ontvangt de zelfstandige een vast bedrag per uur, week of maand, vergelijkbaar met een salaris?
  • Ondernemersrisico: Loopt de zelfstandige financieel risico, bijvoorbeeld bij het niet voldoen aan de opdrachteisen of het uitblijven van betalingen?

Wanneer Ben Je in Gevaar?

1. Werken voor Één Opdrachtgever

Zelfstandig professionals die langdurig voor één opdrachtgever werken, lopen een hoger risico. Dit kan de indruk wekken van een afhankelijkheidsrelatie, vergelijkbaar met die van een werknemer.

2. Gebrek aan Ondernemerskenmerken

Het ontbreken van een eigen bedrijfsidentiteit, zoals een website, visitekaartjes, of marketingactiviteiten, kan een indicatie zijn dat u niet als zelfstandig ondernemer opereert.

3. Vaste Werktijden en Locatie

Als u vaste werktijden heeft en op een vaste locatie moet werken, kan dit gezien worden als een teken van gezagsverhouding, wat wijst op schijnzelfstandigheid.

Hoe Vermijd Je Risico?

1. Diversifieer uw Opdrachtgevers

Zorg ervoor dat u voor meerdere opdrachtgevers werkt. Dit toont aan dat u onafhankelijk opereert en niet afhankelijk bent van één bron van inkomsten.

2. Onderhoud een Professionele Uitstraling

Investeer in uw bedrijfsidentiteit en zorg voor zichtbare ondernemerskenmerken zoals een eigen website, logo, en zakelijke communicatiemiddelen.

3. Gebruik Modelovereenkomsten

Werk volgens een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Dit kan helpen om uw status als zelfstandig professional te versterken. Voor meer informatie over hoe u schijnzelfstandigheid kunt voorkomen, bezoek Schijnzelfstandigheid voorkomen.

Conclusie

Het navigeren van de regels rondom schijnzelfstandigheid vereist aandacht en proactiviteit van zelfstandig professionals. Door bewust te zijn van de criteria van de Belastingdienst en actief te werken aan het behouden van uw zelfstandigheid, kunt u het risico op schijnzelfstandigheid minimaliseren en succesvol blijven opereren in uw vakgebied.

 

https://www.uniforce.nl/blog/schijnzelfstandigheid-voorkomen/