Heel Nederlands
Image default
Zorg

Waarom zou je een beugel moeten dragen en hoe werkt een nachtbeugel?

Veel mensen krijgen tijdens hun leven te maken met orthodontische problemen, zoals scheve tanden of een overbeet. Een oplossing hiervoor is het dragen van een beugel. Maar waarom zou je eigenlijk een beugel moeten dragen? En hoe werkt een nachtbeugel?

Waarom een beugel?

Een van de belangrijkste redenen om een beugel te dragen is het verbeteren van de gezondheid van het gebit en de kaak. Een scheef gebit kan leiden tot tandbederf, tandvleesontsteking en kaakproblemen. Door een beugel te dragen, kan de tandarts of orthodontist de stand van de tanden en kiezen corrigeren en de kaaklijn optimaliseren. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van tandheelkundige problemen in de toekomst. Daarnaast kan een beugel ook de esthetiek van het gebit verbeteren. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een betere uitlijning van de tanden, waardoor het gebit er mooier uitziet.

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels beschikbaar, waaronder vaste beugels, uitneembare beugels en onzichtbare beugels. Welke beugel geschikt is, hangt af van de specifieke situatie van de patiënt.

Een veel voorkomende vorm van beugel is de vaste beugel. Dit is een metalen constructie die op de tanden wordt geplaatst en is verbonden met een draad. Door de druk op de tanden kan de beugel deze langzaam in de juiste positie duwen.

Een nachtbeugel

Naast vaste beugels en uitneembare beugels zijn er ook nachtbeugels. Een nachtbeugel is een beugel die tijdens het slapen wordt gedragen en kan helpen om de tanden in de juiste positie te houden na een orthodontische behandeling.

 

De nachtbeugel is vaak gemaakt van doorzichtig kunststof en wordt op maat gemaakt voor de tanden van de patiënt. Het zorgt voor een zachte druk op de tanden om ze op hun plaats te houden. Een nachtbeugel is met name geschikt voor patiënten die een vaste beugel hebben en hun tanden op de juiste plaats willen houden.

Een verbeterde gezondheid

Een beugel kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het gebit en de kaak, en kan daarnaast de esthetiek van het gebit verbeteren. Er zijn verschillende soorten beugels beschikbaar, waaronder vaste beugels, uitneembare beugels en nachtbeugels. Welke beugel geschikt is, hangt af van de specifieke situatie van de patiënt. Het dragen van een nachtbeugel kan helpen bij het behouden van de juiste positie van de tanden na een orthodontische behandeling. 

 

Het is belangrijk om altijd het advies van een tandarts of orthodontist te volgen bij het dragen van een beugel, omdat zij de juiste behandeling en begeleiding kunnen bieden om het beste resultaat te behalen. Door het dragen van een beugel kunnen tandheelkundige problemen worden voorkomen en kan het gebit er mooier en gezonder uitzien. Met een nachtbeugel kan het behaalde resultaat na een orthodontische behandeling worden behouden, zodat het dragen van een beugel ook op de lange termijn effectief blijft.

 

Tandartsen en orthodontisten gebruiken altijd de beste tandartsapparatuur wanneer ze jouw beugel gaan plaatsen en zorgen hierdoor ook dat je last achteraf minimaal zou zijn. Deze apparatuur wordt onder andere verkocht bij All Dent