Heel Nederlands
Image default
Woningen

Hollandse glorie: De mooiste traditionele huizen in Brabant

Brabant staat bekend om haar gezelligheid, gemoedelijkheid en bourgondische levensstijl. Deze kenmerken zijn ook terug te vinden in de traditionele huizen in Brabant. Van oude boerderijen tot statige herenhuizen, de traditionele huizen in Brabant zijn stuk voor stuk uniek en ademen karakter. In deze blog nemen we een kijkje bij enkele van de mooiste huizen in Brabant.

Brabantse boerderijen

Een van de meest kenmerkende traditionele huizen in Brabant zijn de oude boerderijen. Veel van deze boerderijen zijn al eeuwenoud en hebben vaak een rijke geschiedenis. De boerderijen zijn vaak te herkennen aan de houten balken, rieten daken en de karakteristieke staldeuren. Veel van deze boerderijen zijn gerenoveerd en omgebouwd tot prachtige woonhuizen. Een voorbeeld hiervan is de St. Josephhoeve in Udenhout. Deze oude boerderij uit 1662 is omgebouwd tot een luxe woonhuis met behoud van de karakteristieke elementen zoals de houten balken en het rieten dak.

Herenhuizen

In de steden van Brabant zijn nog veel prachtige traditionele herenhuizen te vinden. Deze huizen werden vroeger bewoond door de notabelen van de stad en stralen nog steeds grandeur uit. Vaak zijn deze huizen voorzien van hoge plafonds, grote ramen en bijzondere ornamenten. Een van de mooiste voorbeelden van een traditioneel herenhuis in Brabant is het pand aan de Keizersgracht in ‘s-Hertogenbosch. Dit prachtige huis uit de 17e eeuw heeft een indrukwekkende gevel met pilasters en een balkon.

Landhuizen

In de uitgestrekte bossen en landerijen van Brabant zijn nog veel traditionele landhuizen te vinden. Deze huizen waren vaak eigendom van rijke kooplieden en adellijke families en dienden als buitenverblijf. Veel van deze landhuizen zijn inmiddels omgebouwd tot luxe woonhuizen. Een voorbeeld hiervan is Huize Moerenburg in Tilburg. Dit prachtige landhuis uit de 18e eeuw is gerenoveerd en omgebouwd tot een stijlvolle woning met behoud van de originele elementen zoals de ornamenten aan de gevel en de marmeren vloeren.

Bekende Nederlanders in Brabant

Naast de prachtige traditionele huizen in Brabant, is deze provincie ook de thuisbasis van veel bekende Nederlanders. Zo woont de bekende presentator en journalist Eva Jinek in Tilburg en heeft zij zelfs een huis gekocht in het nabijgelegen Berkel-Enschot. Ook de zanger Guus Meeuwis is een bekende Brabander en woont in Tilburg. Hij heeft zelfs een eigen straatnaam gekregen in de stad, de Guus Meeuwis Boulevard. Daarnaast heeft de wereldberoemde DJ Tiësto zijn roots in Breda en woont hij nog steeds in deze stad. Het is mooi om te zien hoe deze bekende Nederlanders de charme en gezelligheid van Brabant omarmen en zich hier thuis voelen.

In Brabant zijn niet alleen de traditionele huizen prachtig, maar ook de mensen die er wonen. De gezelligheid, gemoedelijkheid en bourgondische levensstijl maken van Brabant een unieke en geliefde provincie. De combinatie van de historische huizen en de charmante bewoners maakt Brabant een bijzondere plek om te wonen en te bezoeken.