Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Tips voor het kiezen van de juiste sloten voor verschillende deuren in huis

Van welk type sloten maak jij momenteel gebruik op de voor- en achterdeur van je woning, of bijvoorbeeld op de schuttingdeur in de tuin? Sloten zijn er in tal van verschillende soorten, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om hierin tot een weloverwogen keuze te komen. Een slotenmaker in Leiden geeft je in dit artikel enkele tips, die helpen de juiste sloten te vinden voor de verschillende deuren in en rondom je woning. 

Allereerst is het sterk aan te raden om te kiezen voor sloten die gekeurd zijn door Stichting Kwaliteit Gevelbouw, vaak afgekort tot SKG. De onafhankelijke partij test de weerstand die sloten bieden bij de meest gebruikte inbraakmethoden. Afhankelijk van de mate van geboden weerstand krijgt het slot één, twee of drie sterren toegekend. 

Cilindersloten voor de voor- en achterdeur 

De voor- en achterdeur van een woning worden vrijwel standaard beveiligd met een cilinderslot. Deze sloten zorgen dat de deur op meerdere punten verbonden is met het kozijn, na het omdraaien van het slot. Kies bij voorkeur voor sloten die op tenminste drie punten voor deze verbinding zorgen. Ook populair is een modern slot, dat te bedienen is met een app op je telefoon. Belangrijk voordeel hiervan: je hoeft geen losse sleutel meer mee. 

Bijzetsloten voor ramen en schuttingen 

De ramen en bijvoorbeeld de schuttingdeur in en rondom je woning kun je voorzien van een bijzetslot. Deze bijzetsloten voor ramen worden net als cilindersloten gekeurd door SKG. Bij een schuttingdeur speelt de kwaliteit van het slot een minder bepalende factor. Een inbreker zou immers over de schutting kunnen klimmen, als het slot niet open te breken is. Bij een losstaand schuurtje of een tuinhuis ligt dit anders; deze wil je net als je voor- en achterdeur van een goede beveiliging voorzien.