Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Loodgieters en duurzaamheid: hoe bij te dragen aan een groenere leefomgeving

De werkzaamheden die huishoudens aan loodgieters uitbesteden zijn zeer divers. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van nieuwe leidingen in huis, het aansluiten van nieuwe sanitaire voorzieningen en bijvoorbeeld het oplossen van lekkages. Ook voor klussen op het gebied van dakbedekking en bijvoorbeeld de centrale verwarming, kun je rekenen op de hulp van een loodgieter in de regio. In dit artikel vertelt een loodgieter uit Eindhoven je meer over de wijze waarop loodgietersbedrijven bijdragen aan een groene leefomgeving. Welke maatregelen heb je zelf al genomen om bijvoorbeeld je water- en energieverbruik terug te dringen? 

Tip: laat een loodgieter een waterbesparende douchekop in de badkamer plaatsen. Zo bespaar je niet alleen schoon drinkwater, maar zorg je ook voor een afname van de maandelijkse vaste lasten. 

Nieuwe duurzame cv-ketel in huis laten aansluiten 

Loodgieters kunnen je adviseren bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel voor je woning. Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om hierbij voor een HR+-combiketel te kiezen, waarbij HR voor hoog rendement staat. Naast deze klassieke combiketels op gas, wint ook de elektrische- en hybride warmtepomp aan populariteit. Een warmtepomp is met name interessant, wanneer je dit combineert met bijvoorbeeld vloerverwarming en zonnepanelen. Het helpt je het verbruik van grijze stroom en gas te beperken; een goedkope en duurzame manier om je woning te verwarmen. 

Aan de slag met de isolatie van het dak 

Zoals eerder aangehaald werd kan een loodgieter hulp bieden bij een renovatie van de dakbedekking. Kies bij een plat dak bijvoorbeeld voor een groene dakbedekking, boven op het bitumen wat je mogelijk al gebruikt. Een groen dak werkt niet alleen isolerend, maar zorgt er daarnaast voor dat de woning in de zomermaanden koel blijft. Een alternatief voor een groen dak is het aanbrengen van aanvullend isolatiemateriaal onder de dakbedekking.