Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Stijlvolle houten gevelbekleding

Lees hier over gevelbekleding, en hoe mooi en functioneel dat kan zijn. Te vaak blijven betonnen gebouwen grauw en grijs, of wordt er geen oplossing gevonden voor schoon metselwerk wat niet mooi is. Bouwkundig is het gebouw nog goed, maar het kan representatiever. Lees in deze tekstblog hoe je een gebouw een mooi aanzien kunt geven.

Hout is rustiek

Soms lijkt een gebouw hoogstaande architectuur, echter creatievelingen hebben het aanzien van een gebouw de juiste aandacht gegeven. Als de muur niet mooi meer is, dan is de gevel met platen bekleden een goede oplossing. Kies dan voor hout of houtlook, want dat is rustiek. Hout heeft een naturel kleur, en dankzij coatings is het bestand tegen de elementen en veilig. Het hout kan dus niet gaan rotten omdat het nat wordt door regen en sneeuw. Tevens is de bekleding brandwerend gemaakt waardoor het hout onbrandbaar is geworden. Wat rest is dat ieder gebouw om te toveren is tot een mooi gebouw, dankzij houten gevelbekleding.

Spaar het milieu

Het is van belang dat hout uit productiebossen komt. Hout heeft daarom vaak verschillende keurmerken. Daarnaast moeten producten circulair zijn, om een grote afvalberg te voorkomen. Gevelbekleding is altijd een extra laag aan de gevel, en geeft daardoor een isolerende werking. In de zomer houden de gevelplaten de koelte binnen waardoor de airco niet voluit hoeft te werken, en in de winter de warmte waardoor je minder hoeft te stoken. Als extra comfort is het gunstig voor de geluidisolatie. Maar bovenal, spaar het milieu en kies bewust. De gevel bekleden met een duurzaam product zoals houten gevelplaten, is een goede stap.

Alle voordelen op een rij

Online staan plenty afbeeldingen van gebouwen met mooi geveltimmerwerk. Maar ook zal je ongetwijfeld wel iets in je omgeving hebben. Soms is het moeilijk te zien wat voor hout het is, anders is het duidelijk een caramel oak. Een enkele keer is geveltimmerwerk ook indoor te zien, bijvoorbeeld binnen een overdekt winkelcentrum. In alle gevallen zijn het objecten die dankzij de afwerking sneller en makkelijker te verkopen zijn tegen een goede prijs. Houten gevelbekleding maakt een gebouw chiquer, en dat is altijd gunstig tijdens de verkoop. Anderzijds wordt de gevelbekleding terugverdiend door een lagere energierekening, want in de winter hoeft de kachel niet voluit te branden en in de zomer verbruikt de airconditioning minder stroom. Alle redenen om de gevel eens flink aan te laten pakken en te bekleden met houten platen, want de investering verdien je terug.