Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Praktisch meubilair voor in de gang

De gang is een belangrijk deel van een huis. Het is de eerste ruimte waar je binnenkomt als je een huis betreedt, maar ook de laatste ruimte die je verlaat als je het huis weer uit gaat. Gangen zijn vaak niet al te ruim, dus om hier zoveel mogelijk profijt van te hebben is het van belang om deze zo efficiënt mogelijk in te richten. In de gang staan vaak meubels die je alleen in de gang vindt. Deze meubels zijn bedoeld om de gang praktisch te maken en uiteraard vorm te geven. Hier volgen een aantal tips van meubilair die ervoor zorgen dat de gang praktisch is ingericht.

Het schoenenrek

Een schoenenrek is ideaal om in de gang te hebben. Te veel mensen zijn erg laks en gooien hun schoenen bij binnenkomst maar ergens in de gang. Wanneer een huishouden meerdere mensen telt, kan dit al gauw een enorme chaos veroorzaken waar alle schoenen kris kras door de gang gestrooid liggen. Een schoenenrek is ideaal om de juiste schoenen bij elkaar gesorteerd te houden en om orde in de gang te herstellen. Bij binnenkomst zet je de schoenen gemakkelijk in het rek en bij het verlaten van het huis zijn ze makkelijk bereikbaar. Wanneer je de schoenen altijd op dezelfde plek terug legt, hoef je ook niet bang te zijn de schoenen ergens kwijt te raken. Er zijn zelfs schoenenrekken met een zitje aan de bovenkant, dit is natuurlijk ideaal om ook nog met gemak je schoenen aan te kunnen trekken. Zo hoef je niet meer lastig je evenwicht te houden of op de trap te zitten tijdens het aantrekken van je schoenen.

Wandkapstok

Wanneer je een huis binnenkomt trek je natuurlijk als eerste je jas en schoenen uit. In de vorige alinea is al besproken hoe je het beste je schoenen kan opbergen, maar een jas opbergen is minstens zo belangrijk. Jassen zijn grote objecten en nemen dus veel ruimte in. Wanneer je deze maar ergens op een hoopje smijt, wordt dit natuurlijk een rommeltje. Gelukkig hebben de meeste huishoudens wel een mogelijkheid om de jas op te hangen. Het ideale meubel om je jas aan op te hangen is de wandkapstok. De wandkapstok neemt op de vloer geen ruimte in, omdat het aan de muur wordt gemonteerd. Dit is bijvoorbeeld erg handig om onder een trap te doen, want met deze ruimte kan je verder niet erg veel. De wandkapstok geeft de mogelijkheid om jassen zorgvuldig op te hangen. Nóg beter zijn de wandkapstokken met een plank bovenop, waardoor daar ook ruimte is om spullen op te zetten. Leg hier bijvoorbeeld manden op waar je vervolgens dingen als handschoenen en sjaals in kan bewaren. 

Ladekast

Een wat groter meubel voor in de gang is de ladekast. De ladekast zorgt voor opbergmogelijkheden in de gang. Nederland kent vier seizoenen en het weer kan per seizoen erg verschillen. Een kapstok heeft maar beperkte ruimte, dus wanneer het winter is, is het natuurlijk onnodig om een zomerjas aan de kapstok te laten. Zo’n ladekast is ideaal om zulke dingen in te bewaren. De lades kunnen ook weer worden ingedeeld met bijvoorbeeld mandjes, of afscheidingen waardoor je het nog beter kan sorteren. De ladekasten kunnen qua maat erg verschillen. Je hebt ze erg breed, maar er zijn voor de kleinere gangen ook de wat smallere kasten. De kasten kunnen per materiaal en kleur erg verschillen, dus voor elke inrichting is er wel een ladekast die erbij past. Boven op de ladekast is ook nog ruimte om spullen te leggen en in sommige gevallen eronder ook. De ladekast zorgt dus voor veel opbergmogelijkheden en een opgeruimde gang.