Heel Nederlands
Image default
Vervoer en transport

Is mijn aanhangwagen zichtbaar genoeg?

Voor u in het donker gaat rijden met uw aanhangwagen is het van groot belang uw lichten te controleren. Zo creëert u veiligheid voor uzelf, maar ook voor de andere weggebruikers. Erg belangrijk dus dat u ook over de juiste verlichting beschikt, voor het kiezen van de juiste aanhangwagen verlichting zijn tal van opties. Sommigen van deze opties zijn verplicht, andere opties zijn simpelweg erg handig en van belang voor uw eigen veiligheid. De belangrijkste opties voor uw aanhanger verlichting worden in dit artikel in kaart gebracht en beschreven.

Boete voorkomen? Graag!

Het is natuurlijk van groot belang dat de verplichte aanhangwagen verlichting aanwezig is. Een aantal eisen zijn voor iedere aanhanger van toepassing. Zo moet de aanhanger zijn voorzien van knipperlichten aan de linker- en rechterkant. Ook achterlichten en remlichten aan zowel linker- als rechterkant zijn verplicht. Ook moet de aanhanger beschikken over kentekenverlichting, zodat het kenteken leesbaar is in het donker. Het is bij de kentekenverlichting van groot belang dat het kenteken zichtbaar/leesbaar is vanaf 20 meter, zo voorkomt u boetes.

Aanhangerverlichting

Is contourverlichting verplicht?

Een onderwerp waar nogal wat onduidelijkheid over bestaat is het hebben van contourverlichting. Moet een aanhanger wettelijk gezien beschikken over contourverlichting of mag een aanhanger ook zonder rijden?

Voor contourverlichting gelden aparte regels; voor de ene aanhangwagen is deze verlichting wel verplicht, voor de ander niet. Het is belangrijk om te weten of u verplicht bent uw aanhangwagen te voorzien van contourverlichting. Voordat we u vertellen welke aanhangwagens verplicht zijn over contourverlichting te beschikken, is het misschien handig om eerst uit te leggen wat contourverlichting eigenlijk is. Contourverlichting is een ander woord voor LED-markeringslichten. Contourverlichting bevindt zich aan de voor-, zij- en achterzijde van uw aanhanger.

Of contourverlichting verplicht is voor uw aanhanger hangt af van een aantal zaken. Aanhangers met een breedte van 2.10 meter of meer zijn verplicht 2 markeringslichten te monter aan zowel de voor- als achterzijde. De kleur van de lichten aan de voorzijde moeten wit zijn, de kleur aan de achterzijde moet rood zijn. 

Kortom, …

Er zijn dus een aantal eisen die voor iedere aanhanger van toepassing zijn. Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers is het van groot belang dat u zich sowieso houdt aan de verplichte eisen voor aanhanger verlichting. Op deze manier is de lengte van uw voertuig goed zichtbaar, evenals de breedte van uw voertuig, ook is het kenteken door middel van kentekenverlichting goed leesbaar.