Heel Nederlands
Image default
Verbouwen

Hoe gebeurt een bouwkundig onderzoek precies?

Op het moment dat je een huis wenst te kopen is het belangrijk om je zo goed mogelijk bewust te zijn van de staat van het pand in kwestie. Is dat niet het geval? Dan loop je namelijk het risico dat je geconfronteerd wordt met heel wat extra kosten die je mogelijks op voorhand niet had kunnen voorzien. Het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van niet alleen de actuele staat van het pand, maar ook van de mate waarin het onderhoud altijd al dan niet correct is uitgevoerd. Zo weet je precies dat je op financieel vlak geen onnodige risico’s gaat nemen. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan moet je snel verder lezen!

Welke ruimtes worden er precies gecontroleerd?

Tijdens een bouwkundig onderzoek wordt er een volledige controle uitgevoerd van de woning. Dit betekent dat er in de kelder wordt gezocht naar bijvoorbeeld vochtschade, maar er ook in de zolder wordt gekeken of er isolatie aanwezig is of niet. Het feit dat alle verschillende ruimtes worden gecontroleerd zorgt ervoor dat eventuele schade of problemen meteen duidelijk worden. Op deze manier kan er een totaalcalculatie worden gemaakt van de mogelijke meerkosten waar je rekening mee zal willen houden. Hou er ook rekening mee dat niet alleen maar de ruimtes binnen in je huis worden gecontroleerd. Dit geldt eveneens voor de tuin die zich achter je woning bevindt.

Door wie wordt een bouwkundig onderzoek uitgevoerd

Voor een bouwkundig onderzoek geldt dat ze altijd wordt uitgevoerd door een echte expert uit de bouwsector. Dit betekent dat er iemand wordt aangesteld met zeer veel kennis van zaken. Voor deze persoon is het mogelijk om vrij eenvoudig en bovendien met het blote oog te zien of er ergens in de woning sprake is van schade of niet. Is dat het geval? Dan is deze persoon ook uitstekend geplaatst om meteen een indicatie te geven van hoeveel de herstellingskost ongeveer zou bedragen. Het feit dat alle vaststellingen bovendien visueel kunnen gebeuren zorgt ervoor dat er geen extra schade dient te worden toegebracht aan het pand. Je zal kunnen vaststellen dat er op deze manier toch behoorlijk wat kosten uitgespaard kunnen worden.

Waarom is een bouwkundig onderzoek nodig?

Het feit dat er louter en alleen sprake is van een visuele controle zorgt ervoor dat veel mensen zich afvragen of een bouwkundig onderzoek nu wel echt noodzakelijk is. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk gewoon een volmondige ja. Dat is het gevolg van het feit dat je door het niet uitvoeren van zo’n onderzoek eigenlijk gewoon een sprong in het diepe maakt en daar zit niemand op te wachten. Voor jou als mogelijke toekomstige eigenaar van het vastgoed geldt dat je wellicht niet over voldoende kennis en ervaring beschikt om zelf eventuele gebreken met het blote oog vast te kunnen stellen. Bovendien geldt voor jou ook waarschijnlijk dat je geen goed zicht hebt op hoe goed (of slecht) het onderhoud is opgevolgd van het pand. In ieder geval, wanneer je geen sprong in het diepe wil maken is het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek altijd zeker een aanrader.