Heel Nederlands
Image default
Vakantie

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands jacht?

Het zonnetje schijnt en het zilte water klotst zachtjes tegen de boeg van uw nieuwste aanwinst. Met in de ene hand een heerlijk gekoeld drankje en in de andere het roer vaart u stapvoets de jachthaven uit. Op weg naar een nieuw avontuur. Klinkt als de droom, toch?  

Dan is het natuurlijk wel zaak dat de boot die u heeft gekocht helemaal naar behoren werktOm u daar zo goed mogelijk mee op weg te helpen, is hier een lijst met zaken waar u op kunt letten bij het aanschaffen van een gebruikte boot. Gebruikt is natuurlijk goedkoper, maar het brengt wel de nodige risico’s met zich mee. 

Oriëntatie 

Zorg dat u van tevoren al het een en ander aan onderzoek hebt gedaan. Wanneer u goed weet waar u naar op zoek bent, bent u ook beter in staat een weloverwogen beslissing te maken. Heeft de boot voldoende slaapplekken? Heeft u de juiste papieren om de boot te besturen en in welke prijsklasse valt het vaartuig. Schakel waar nodig de hulp in van een jachtmakelaardij om u te laten adviseren. Zo weet u in ieder geval zeker dat u kwaliteit in huis haalt voor de juiste prijs. 

Dubbelcheck 

Het is enorm belangrijk om te controleren of de boot vrij is van last. Zeker bij grotere schepen of jachten kunt u in het Kadaster inzien of er nog een hypotheek op de boot rust. Gaat het om persoonlijke leningen, dan kan je deze helaas niet natrekken in het Kadaster. Zorg dus altijd dat u dit dubbelcheckt bij de verkoper. 

Proefvaren 

Maak altijd een proefvaart en test hierbij alle functies van de boot. Luister naar de motor op verschillende snelheden, vaar eens achteruit, gooi het hele roer om, check eventueel de verlichting en de hoorn en loop de elektronica na. Kortom, probeer zo veel mogelijk uit. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Het is natuurlijk ook belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de boot. Is het een aankoop waar u enthousiast van wordt of heeft u nog twijfels? Met een proefvaart komt u daar snel genoeg achter. 

De kosten 

De aankoop van de boot is één ding, maar vaak komen er nog wel meer kosten bij kijken. Zijn er nog onderdelen die moeten worden vervangen? Schakelt u een jachtmakelaar in? Wil u nog aanpassingen doen aan het interieur en ga zo maar door. Het is belangrijk dat u zich niet verkijkt op de kosten. Maak daarom van tevoren een schatting van het benodigde budget.