Heel Nederlands
Image default
Toerisme

Wat te doen in Haarlem?

Een dagje, weekend of misschien zelfs wat langer er tussenuit is hartstikke leuk. Haarlem is zeker een aangeraden plek om dan te bezoeken, maar je bent misschien een beetje inspiratieloos over wat je kan doen in Haarlem. We gaan je daarom in dit artikel 3 leuke ideeën geven om te doen als je in Haarlem bent.

Ontdek de leuke winkelstraten van Haarlem

Als je naar Haarlem gaat kan een dagje winkelen niet ontbreken. Het aanbod van winkels in Haarlem is enorm en gevarieerd, er zit voor iedereen wel iets leuks tussen. Denk aan mode, woonaccessoires, vintage, design, speelgoed, antiek, delicatessen en ga zo maar door. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat de stad al drie keer uitgeroepen is tot de leukste winkelstad van Nederland. Je kan bij bekende en luxe merken shoppen bij de winkels in de Grote Houtstraat of ga op zoek naar iets exclusiefs in de pittoreske Gouden Straatjes. De Gouden Straatjes van Haarlem zijn: de Zijlstraat, de Koningstraat, de Gierstraat, de Schagchelstraat, de Kleine Houtstraat, de Anegang en de Warmoesstraat. Tijdens een dag shoppen kan tussendoor wat lekkers eten natuurlijk niet missen. Je kan lunchen in Haarlem bij Woodstone Pizza bijvoorbeeld. De perfecte plek voor een overheerlijke Italiaanse lunch.

Koepel Kathedraal Haarlem

Wanneer je in Haarlem bent moet je minstens een keer een bezoekje brengen aan de koepel Kathedraal. Het is een uitzonderlijk kerkgebouw, dat uit oogpunt van architectuurontwikkeling samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Koekelberg Basiliek in Brussel, behoort tot de top-5 van de grote kerkgebouwen, die tussen 1850 en 1950 verrezen zijn. Er zijn maar liefst meer dan 50 belangrijke Nederlandse kunstenaars geweest die aan dit gebouw hebben meegewerkt. Twee voorbeelden zijn Jan Toorop en Mari Andriessen. 

Het oudste museum van Nederland

In Haarlem staat het oudste museum van Nederland: het Teylers museum. Het Teylers Museum is een museum voor wetenschap en kunst. Het gebouw en het interieur van het museum hebben de status van rijksmonument. Een rijksmonument is een bouwwerk of object die van algemeen belang is voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde.  In het museum bevinden zich onder andere natuurkundige instrumenten zoals de grote elektriseermachine uit de 18e eeuw, schilderijen, fossielen, tekeningen, munten en penningen. Het museum heeft ook een collectie tekeningen en prenten, met daarin onder meer 25 originele tekeningen van michelangelo.